Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veranderingen op komst in de Spaanse verpakkingsregels

Sinds vorig jaar zijn er veranderingen gaande in de Spaanse verpakkingsregels. In 2025 staan meer wijzigingen op stapel, zo meldt RVO. In 2023 is de nieuwe Spaanse Verpakkingswet ingevoerd. Die nieuwe wet heeft grote gevolgen voor fabrikanten en buitenlandse bedrijven die zakendoen in Spanje en daarbij verpakkingen gebruiken.

Belastingen op verpakkingen
Spanje heeft plasticbelasting ingevoerd om niet-herbruikbare plastic verpakkingen te belasten. De milieukosten van plastic worden zo verwerkt in de prijs van eindproducten.

Men heeft een gemachtigde vertegenwoordiger nodig
Door de nieuwe wet zijn Nederlandse bedrijven die verpakte producten verhandelen op de Spaanse markt, verplicht om een gemachtigde vertegenwoordiger ('Representante Autorizado') in Spanje te hebben.

Het maakt daarbij niet uit of een bedrijf rechtstreeks of via verkoop op afstand zakendoet. Deze gemachtigde vertegenwoordiger wordt opgenomen in een register voor producenten van producten.

Daarnaast moeten bedrijven handels-, commerciƫle en industriƫle verpakkingen registreren.

Niet-ingezeten buitenlandse bedrijven die zich moeten registreren in het verpakkingsregister, hebben een Spaans belastingnummer (NIF) nodig. De Spaanse autoriteiten accepteren geen buitenlands btw-identificatienummer.

Groene Punt-logo is niet meer verplicht
Naast deze nieuwe verplichtingen is er ook iets niet meer verplicht: het plaatsen van het Groene Punt-logo (ook wel bekend als Green Dot) is nu optioneel.

Meer veranderingen in 2025
Vanaf volgend jaar zijn fabrikanten verplicht om een systeem op te zetten voor statiegeld, inlevering en terugbetaling voor herbruikbare verpakkingen (inzameling en recycling).

Bron: RVO

Publicatiedatum: