Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
voorschotpercentage zakt naar 50%

Modelprijzen 2022 TEK bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft informatie naar buiten gebracht over de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen. De TEK opent naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023. De precieze datum maakt RVO zo snel mogelijk bekend.

Ondernemers kunnen dan met terugwerkende kracht een tegemoetkoming aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Minimaal 7% van de omzet aan energiekosten 
De TEK is voor ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. Dit heet de energie-intensiteitseis. Die wordt onder andere berekend met de modelprijzen voor gas en elektriciteit. De definitieve modelprijzen 2022 zijn nu bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde deze gemiddelde prijs vast, gebaseerd op het vierde kwartaal van 2022.

  • De modelprijs in 2022 voor gas is: € 2,41 per m³ gas
  • De modelprijs in 2022 voor elektriciteit is: € 0,59 per kWh.

Op de website van RVO staat de rekenformule die bedrijven kunnen gebruiken om in te schatten of ze aan de energie-intensiteitseis voldoen.

Voorschotpercentage van 50%
De TEK werkt met een voorschot. Het voorschotpercentage heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gezet op 50% van de maximale tegemoetkoming. Zij heeft daar donderdag 9 februari 2023 een Kamerbrief over verstuurd aan de Tweede Kamer. 
Bij het voorschot en het maximale subsidiebedrag gaat RVO uit van hoge energieprijzen. De huidige ontwikkelingen op de energiemarkt laten zien dat die prijzen niet vanzelfsprekend hoog blijven. RVO wil voorkomen dat het voorschot straks hoger is dan de definitieve TEK-subsidie. Anders moeten ondernemers misschien (een deel van) het voorschot terugbetalen. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden, is het voorschotpercentage 50%.

Bron: Glastuinbouw Nederland / RVO

Publicatiedatum: