Kwaliteitsproblemen vroeger in Spaanse kasteelt, al sinds eind december

De kou heeft een noodzakelijke rem gezet op de kasteelt in Almería na een hele cyclus die kan worden omschreven als uitputtend voor de planten. "We hebben een herfst en een winter gehad met hoge temperaturen. Dat heeft de planten verzwakt en de oogst versneld. De kwaliteitsproblemen die we normaal gesproken vanaf half februari zien, zagen we nu al eind december opduiken", zegt Laura Rodríguez van Green Valley Almería, leverancier van het Britse Rodanto. 

"Daarnaast was de plaagdruk door de warmte ook hoger, vooral aan het begin van het seizoen, toen de zwaarst getroffen courgette- en tomatenpercelen gerooid moesten worden. Daarom is het nu voor ons moeilijker om producten te vinden met de gewenste kwaliteit voor onze klanten."

Tegelijkertijd liggen de prijzen in deze tijden van minder aanbod op een hoog niveau. "Komkommer heeft een torenhoge prijs, maar het prijsniveau is eigenlijk heel het seizoen aanzienlijk geweest. Ook paprika's waren goed aan de prijs, maar de gemiddelde opbrengst is dit jaar gedaald door ongunstige weersomstandigheden. Veel telers hebben hun gewassen al verwijderd om over te schakelen op de teelt van watermeloenen", vertelt Laura. Woensdag leidde het gebrek aan "stoplicht"-paprika's, erg belangrijk voor de Europese retail, tot een prijs van meer dan € 3 per kilo voor de gele California’s op de veilingen in Almería. "De kou heeft ook de productie van aubergines stilgelegd. Die zijn gestegen naar € 2,80 per kilo."

"Courgette had eerst goede prijzen aan het begin van het seizoen, juist omdat er toen heel wat percelen werden gerooid, maar de komst van het Marokkaanse product heeft de prijs gestabiliseerd." Marokkaanse courgette is de grootste concurrent voor het Spaanse product en het exportvolume naar de EU is onderhevig aan een quotum. Vorig seizoen bedroeg het quotum 56.000 ton (van 1 oktober tot 20 april). 

"Spanje betekent leveringszekerheid"
Kwaliteitsproblemen en hoge prijzen als gevolg van inflatie hebben dit seizoen de impact van importgroenten uit derde landen onder de aandacht gebracht. "Op de exportmarkt zien we agressievere prijzen", beweert Laura, "en we zien dat er gezocht wordt naar andere aanvoerkanalen, zoals Marokko, als gevolg van het feit dat de consumentenprijs erg hoog is. En dat is niet alleen zo in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere Europese landen." 

"Het is een zorgwekkende situatie. Hoewel handelaren hun leveranciersbestand moeten uitbreiden om hun klanten de beste resultaten te bieden, moet toch gezegd dat de voedselveiligheid van Spaanse producten zeer hoog is in vergelijking met die van derde landen. Spanje betekent ook leveringszekerheid." 

"Telers verkiezen watermeloen boven meloen" 
De groentecyclus in Almería maakt stilaan plaats voor de lentecyclus, met vooral watermeloen en meloen. "Green Valley Almería verhandelt alle soorten watermeloenen en bij meloen richten we ons op gele, Galia en Cantaloupe meloen", vertelt Laura. 

"Dit jaar zien we dat telers meer kiezen voor watermeloen omdat de meloenenteelt complexer is. Vooral de teelt van gele meloen wordt steeds minder. Het blijft echter een gewild exportproduct. We zijn momenteel zelfs op zoek naar leveranciers van gele meloenen van het type Chester en Roschester om het hele seizoen aan de Britse markt te kunnen leveren." 

Voor meer informatie:
Green Valley Almería
Calle Salzillo 9, Planta 2
04740 Roquetas de Mar (Almería) - Spanje
comercial@gvalmeria.com
https://gvalmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.