Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje is enige Europese land dat belasting op niet-herbruikbaar plastic invoert

De Spaanse regering heeft het verzoek afgewezen om de inwerkingtreding uit te stellen van de speciale belasting op plastic wegwerpverpakkingen. De wet is sinds 1 januari van kracht, maar wordt betwist door organisaties van de belangrijkste consumentensectoren, waaronder ook Fepex, de overkoepelende organisatie voor de AGF-sector. Volgens Fepex zal de belasting een negatief effect hebben op de afzet van groenten en fruit.

Spanje is het enige Europese land dat de belasting invoert, die niet verplicht is voor EU-lidstaten. Het betekent dat bedrijven extra kosten moeten maken in een gecompliceerde internationale economische context, waarin de groenten- en fruitsector geconfronteerd wordt met meerdere uitdagingen om zijn concurrentievermogen te behouden, en in een onzeker scenario als gevolg van de stijging van de teeltkosten.

Fepex verklaart zich, net als de rest van de organisaties van de belangrijkste consumentensectoren die de brief aan de regering hebben ondertekend, vastbesloten om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen, maar is van mening dat de belasting op een heel slecht moment komt.

De ondertekenende organisaties van de petitie zijn Aces, Acotex, Adelma, Aecoc, Afeb, Anged, Asaja, Asedas, Cooperativas Agroalimentarias, Fece, Fiab, Foro Interalimentario, Marcas de RestauraciĆ³n y Stanpa en Fepex. Ze verklaren dat de Spaanse bedrijven voorlopen op de wetgeving in hun zorg voor het milieu, met name in het gebruik en beheer van plastic. Ze beweren dat de overgrote meerderheid van de bedrijven al maatregelen heeft genomen zoals het herontwerp, gewichtsvermindering of hergebruik van verpakkingen om te proberen de aanwezigheid van dit materiaal te minimaliseren.

Fepex is vooral bezorgd om de twijfels die rijzen met betrekking tot het toepassingsgebied en de formele verplichtingen zoals de registratie in het territoriale register en het bijhouden van een boekhouding.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: