De grootste Finse tomatenteler, Sven Sigg, verbetert de opbrengst en ROI (Return on Investment) met de led-armaturen, die in december 2021 werden geïnstalleerd. "Ik ben tevreden met de Food Autonomy Flexi-Grow armaturen die in december 2021 zijn geïnstalleerd. Ik geloof dat het gebruik van led in kassen de toekomstige trend is en ik ben blij dat ik deze stap heb genomen," zegt Patrik Sigg, oprichter van het bedrijf.

De klant
Sven Sigg Ab is de grootste tomatenteler van Finland. Het bedrijf, dat zoveel mogelijk wil uitbreiden, is opgericht in 1997 en wordt sinds 2015 geleid door de broers Tommy en Patrik die toen al tien jaar tomaten teelden. Het assortiment van Sven Sigg omvat Livento tomaten en is de laatste jaren uitgebreid met de teelt van paprika's. Alle producten die geteeld worden zijn bestemd voor de Finse markt en worden verkocht via een telerscoöperatie.

De uitdaging
Sven Sigg was op zoek naar een belichtingsexpert die hen kon helpen bij het volgende plan: ze wilden kosten besparen, een betere ROI bereiken en tegelijkertijd de optimale manier vinden om led te gebruiken om de opbrengst te verbeteren.

De oplossing
Na een zorgvuldige planning kwam Food Autonomy met een belichtingsplan, afgestemd op de specifieke behoeften van Sven Sigg. In totaal werden 972 dubbele modules (dus 1944) Flexi-Grow Toplights geïnstalleerd in de afdeling Zone 5 van de kas. Deze led-oplossing betekent meer licht en een lager energieverbruik voor de klant.

Het compacte ontwerp van de armaturen draagt bij aan een minimale beschaduwing, terwijl het eenvoudige ophangsysteem een eenvoudige installatie mogelijk maakt. Bovendien zorgt de brede bundeloptiek van de armaturen voor de meest uniforme lichtverdeling, zodat de planten gelijkmatig kunnen groeien en de opbrengst wordt gemaximaliseerd.

De resultaten
De eerste installatie van de armaturen vond plaats rond eind 2021 in Närpes, Finland. Zelfs na de korte gebruiksperiode in de eerste winterperiode was de bevinding van Sigg dat de installatie bijdroeg tot aanzienlijke kostenbesparingen, een betere efficiëntie en een verbeterde opbrengst.

Voor meer informatie:
Food Autonomy
www.foodautonomy.org 
info@foodautonomy.org