Afgelopen jaar is er bij de business unit glastuinbouw en bloembollen van Wageningen University & Research onderzoek gedaan naar het optimale LED-spectrum bij komkommer. Dit onderzoek is uitgevoerd in de hogedraadafdeling van het Innovatie en Demonstratiecentrum voor LED in Bleiswijk. Bij jonge planten waren eerder al positieve resultaten gevonden bij toepassing met verrood licht in diverse lichtrecepten. Nu zijn ook de onderzoeksvragen getoetst wat betreft de hoeveelheid verrood én wit licht op langere termijn en in een praktijkconforme opzet. Kees Weerheim van de WUR doet op Kas als Energiebron verslag.
Productie
De allerbelangrijkste vraag is wat de effecten zijn op de productie van komkommer. Een vraag die mogelijk belangrijker is betreft de energiebenuttingsefficiëntie: hoeveel grammen komkommer kunnen er worden geoogst per kilowattuur? Verschillende lichtkleuren kunnen een positief effect hebben op de productie, maar zijn ze het extra elektraverbruik door de lagere efficiëntie waard? Daarnaast is het belangrijk of het spectrum ook effect heeft op de gewasgezondheid en voedingsopname. Het hele plaatje moet kloppen voor een duurzame teelt.
Het onderzoek vond plaats aan twee rassen: het ras Hi Power en het meeldauwresistente ras Dee Flexion. In een teelt van bijna 25 weken is er in de referentiebehandelingen 65.6 en 66.3 kg/m2 geoogst van Hi Power en Dee Flexion. De hoogste productie is behaald in de behandeling waar 10% verrood licht is toegevoegd aan het spectrum, waarbij Dee Flexion een productie behaalde van 71.5 kg/m2. De verklaring hiervoor zit voornamelijk in een fors hogere droge stofproductie door een hogere fotosynthese gecombineerd met een groter bladoppervlakte.
Deze resultaten zijn behaald onder winteromstandigheden. Dat betekent dat de hoeveelheid zonlicht slechts 17% bedroeg en het gewas gedurende de hele teelt is blootgesteld aan een winterklimaat.
Lees hier het hele artikel verder bij Kas als Energiebron.