In Libanon geven veel telers er de voorkeur aan de binnenlandse markt te bevoorraden, ook al hebben zij een kwaliteitsproduct dat aan de exportnormen voldoet. Dit is het geval bij de Daccache familieplantage (niet te verwarren met de andere Libanese teeltbedrijven). Het bedrijf teelt avocado's, tomaten en komkommers in kassen.

Joseph Daccache, CTO van het bedrijf: "Na het uitstekende komkommerseizoen van vorig jaar, waarin we meer dan 10.000 gewassen van de rassen 007 en Hero hebben geplant, hebben we dit jaar 25.000 Dina F1 tomaten geplant. We verwachten een zeer goede opbrengst van een meer dan bevredigende kwaliteit, alles conform onze GlobalGAP en ISO-normen."

Het bedrijf heeft onlangs haar activiteiten uitgebreid en 1.770 avocadobomen geplant van de rassen Fuerte, Pinkerton, Hass, Lambhass en Reed. Daccache: "We hebben deze bomen twee jaar geleden geplant. Vanaf volgend seizoen gaan we avocado's aanbieden op de markt. Momenteel richten we ons op de groei van de bomen."

Het bedrijf kent gunstige weers- en bodem-omstandigheden en beschikt over goede apparatuur, waardoor het nicheproducten kan produceren. Daccache: "Wij werken in hydrocultuursystemen, met een snellere en betere teelt en minder ziekten. Wij telen dus producten van betere kwaliteit dan al onze concurrenten, tegen dezelfde of zelfs lagere kosten. Onze kwaliteitsnormen behoren tot de hoogste van internationale certificeringen zoals GlobalGAP en ISO."

Hoewel de producten van Daccache voldoen aan buitenlandse normen en er voldoende vraag naar is, levert de teler liever aan de lokale Libanese markt. "Libanezen vinden het voedsel dat ze eten erg belangrijk. Deze mensen voorzien van de meest populaire producten tegen een goede prijs en van goede kwaliteit is een prioriteit." Deze keuze wordt ook gerechtvaardigd door de logistieke voordelen, vervolgt Daccache: "Door in de lokale markt te werken, hebben we een betere controle over onze volumes en kunnen we sneller verkopen."

Deze keuze blijft de strategische lijn van het bedrijf en bepaalt de vooruitzichten voor de komende jaren. "Wij zijn en blijven de lokale Libanese markt voorzien van groenten en fruit van hoge kwaliteit. In de toekomst willen we onze markt binnen Libanon uitbreiden en beter in staat zijn om de lokale markt en supermarkten te bevoorraden. Op termijn zullen we onze activiteiten uitbreiden naar de export, nadat we een kritische hoeveelheid hebben bereikt," besluit Daccache.

Voor meer informatie:
Joseph Daccache
Daccache Agriculture
Tel: +31 6 85810666
Joseph.daccache@daccache.com
daccache.com