Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal paprika's kweken: hoe werkt dat?

Paprika’s kweken. Dat doe je toch in een kas? Zeker, maar je kunt de natuur ook een handje helpen. Met een digital twin bijvoorbeeld, een vorm van kunstmatige intelligentie. Marcel Roosen, manager van het Fontys GreenTechLab, vertelt er meer over in onderstaand verhaal uit 'Bron', een publicatie vanuit Fontys

Het GreenTechLab is een onderzoek- en technologiegroep binnen Fontys en houdt zich bezig met verschillende projecten, vaak gericht op de agrosector en altijd met de focus op duurzaamheid. Een van de meest recente projecten richt zich op paprika’s. En dan met name op het digitaal kweken ervan.

“We hebben vanuit een kweker een vraagstelling gekregen. Hoe kun je inschatten welke paprika-oogst eraan zit te komen? Want hoe beter de inschatting, hoe beter je je personeel in kunt plannen en hoe duurzamer je werkt”, legt Roosen uit. “Wij zoeken uit hoe je technologie in kunt zetten om een oogst te voorspellen. Dat doen we naar aanleiding van een onderzoek waar voormalig student Alexander in 2020 de Fontys Onderzoeksprijs mee won.”

Plannen
Iedere teler zal de problemen herkennen: personeel is niet op het juiste moment aanwezig, er is een personeelstekort of een plant produceert in een week tijd plotseling veel minder vruchten dan normaal. “De kweker heeft soms geen idee waar dat aan ligt”, zegt Roosen. “Met een digital twin kun je daar voorspellingen over doen.”

Oké, een digital twin dus. Maar wat is het? En belangrijker nog: wat doet het? Roosen: “Een digital twin is letterlijk een digitale tweeling van een paprika uit de kas. Die bootsen wij virtueel na door heel veel foto’s en data in een systeem te zetten. Het systeem moet gaan herkennen dat iets roods, groens of geels een paprika zou kunnen zijn. Als het een bepaalde ronding heeft, is het bijna zeker een paprika. Heeft het ook nog de juiste afmeting? Dan is er geen twijfel meer over mogelijk.” 

Lees hier het hele verhaal

Publicatiedatum: