Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aantal extra aandachtspunten bij last-minute LED-aankopen"

Veel telers gaan gebukt onder de hoge energieprijzen. Terwijl sommigen over technologie beschikken die hen helpt te besparen op de elektriciteitsrekening, moeten anderen de pijnlijke beslissing nemen om in de winter geen gewassen te telen. Maar er zijn ook telers die probeerden een snelle oplossing te vinden. En hoewel het best moeilijk kan zijn om vlug veranderingen door te voeren, is het zeker niet onmogelijk.

"Door de hoge energiekosten van de afgelopen maanden werden verschillende telers gepusht om op korte tijd belangrijke beslissingen te nemen", vertelt Patrick Casteleyn van MechaTronix. "Ze stopten bijvoorbeeld met de winterteelt, gingen over op LED's of overwogen of ze hun WKK/gas/elektriciteit in de kas zouden gebruiken of aan de elektriciteitsleverancier zouden verkopen. Last-minute LED-aankopen hebben een aantal extra aandachtspunten. Zal bijvoorbeeld de beloofde levering op tijd worden gerealiseerd? Er zijn immers nog steeds tekorten in de wereldwijde keten van elektronische componenten en ook vertragingen zijn nog aan de orde. Kijk maar naar de levertijd van elektrische auto's en andere elektronische apparaten in ons dagelijks leven. Maar ook: is het juiste LED-spectrum gekozen voor de planten die geteeld moeten worden? Is de bestaande kas voorzien van alle tools die nodig zijn om volledig op LED-belichting te telen? Krijg je de meest up-to-date LED-productspecificaties? Dimmen, ja of nee (zonneschijn is nog steeds gratis)?"

Als op sommige van die vragen geen afdoend antwoord wordt gegeven, kan dit volgens Patrick leiden tot hogere kosten en extra en snellere nieuwe investeringen. "Het is altijd belangrijk om het langetermijndoel en de bedrijfsstrategie voor ogen te hebben", merkt hij op.

Omgaan met energieprijzen
Patrick van MechaTronix verwijst naar een tevreden klant in de Bommelerwaard. "Vanwege de hoge energieprijzen besloot hij eind augustus LED’s te installeren. In een tijdsbestek van 5-6 weken heeft MechaTronix de beloofde levertijd en de toezegging voor LED-lichtregeling waargemaakt."

In de oude setting had de teler 3.288 full SON-T/HPS lampen en 3,46 MWatt energieverbruik met +-120µmol/m²s. Met het nieuwe systeem van MechaTronix heeft hij nu 1.706 full LED lampen en 2,14 MWatt energieverbruik met +-135µmol/m²s.

Omdat de teler erg blij was met het eindresultaat, deelde hij twee video's: een als voorbeeld van de flexibiliteit bij het programmeren (programmering van de lichten op muziektonen) en een van het dimmen van de kas van 100 naar 50% in slechts enkele seconden. 

"Zo kan de kas draaien op eigen WKK en hoeft er geen extra stroom bijgekocht worden. Wat betreft de installatie was er geen extra bekabeling of installatiewerk nodig. Het was echt 'plug & play' met de juiste connector! Elke chrysantenkap, 62 in totaal, is individueel regelbaar/dimbaar door ons draadloze lampennetwerk. Dit betekent dat de lichtintensiteit per kap door de teler kan worden ingesteld op basis van het groeistadium of de behoefte van de plant. Bovendien kunnen extra energiekosten worden bespaard of verkocht ten opzichte van de elektriciteitskosten per uur per dag."

Recent onderzoek heeft aangetoond dat full LED haalbaar is voor de teelt van chrysanten. "Daarom hebben we ervoor gekozen om ook verrood in onze LED-recepten op te nemen als de veiligste keuze voor de plantengroei en de teler", geeft Patrick aan. "Op deze manier weet de teler zeker dat hij een gezond businessplan heeft voor de komende winter en de komende jaren en zorgt hij ook voor een goed teeltresultaat."

Voor meer informatie:  
MechaTronix
www.horti-growlight.com  

Patrick Casteleyn
pcasteleyn@mechatronix-asia.com   

Publicatiedatum: