Tomatenkwekerij Bryte heeft meer dan 8000 LED-modules laten installeren, zodat het bedrijf in staat is om jaarrond kwaliteit te garanderen met 40% meer lichtopbrengst en 40% minder energie. Een begrijpelijke zet tijdens de huidige marktomstandigheden. Als trotse partner ging Stolze in gesprek met de teeltspecialist van Bryte: Erik Zwinkels. Het verhaal staat hieronder.

In 2019 verruilde Bryte haar SON-T belichting voor een hybride installatie op locatie GreenBalance in Naaldwijk. Hiermee waren zij de eerste Nederlandse tomatenkwekerij met hybride belichting. De combinatie van LED- en assimilatiebelichting bewees zich snel; de energiebesparing was aanzienlijk en teelttechnisch bracht LED veel voordelen.

De nieuwe installatie vergde een nieuwe manier van telen. Zo werd de teeltstrategie aangepast en werden nieuwe manieren bedacht om zo energie-efficiƫnt mogelijk te telen. Erik Zwinkels legt uit: "Met de komst van de hybride installatie werd de stralingswarmte gehalveerd. Om de warmte in de kas te behouden lieten we het verduisteringsdoek zo veel mogelijk dicht, maar natuurlijk wil je de zon niet de hele winter blokkeren. Daarom kiezen we aankomende winter voor een tweede scherminstallatie: een energiedoek."

Flexibeler, energie-efficiƫnter en duurzamer telen
Deze zomer was het vooruitstrevende bedrijf klaar voor de volgende stap. Bryte had verwacht om minstens 5 jaar hybride te telen voordat zij volledig zouden overstappen op LED. Deze verwachting werd ingehaald door de huidige omstandigheden op de energiemarkt. "Met full LED gaan we 40% energie besparen en hebben we het lichtniveau met 40% verhoogd. Dat geeft ons meer flexibiliteit met de hoge energieprijzen en brengt ons in staat om jaarrond te blijven produceren."

Een begrijpelijke keuze en een logische stap volgens de kweker. "Wij geloven 100% dat jaarrond telen in Nederland mogelijk is. Als ondernemers staan we achter deze belofte en durven we te investeren. Dit is de enige manier om onze klanten jaarrond kwaliteit te kunnen garanderen."

Samen groeien
Samen met de specialisten van Stolze en Signify koos het bedrijf voor de Philips GreenPower LED toplighting compact. Bryte koos voor deze module vanwege het optimale lichtniveau en de goede werkomstandigheden; vanwege de kleurencombinatie 6% groen, 6% blauw en 88% diep rood kan er zelfs geoogst worden. Het meedenken van Stolze biedt de tomatenkwekerij veel meerwaarde, vertelt Erik: "We werken al bijna 20 jaar samen met Stolze. Zij kennen ons bedrijf van binnen en buiten, hebben veel kennis en kunde en voorzien ons daarom van gedegen advies."

Stolze integreerde de complete LED-installatie en verzorgde daarnaast ook de demontage van de aanwezige modules. "Ook dit keer voldeed Stolze weer aan al haar beloftes, we zijn ontzettend tevreden met deze duurzame relatie!" Het bedrijf verwacht dat de stap van hybride naar full LED groter zal zijn dan van SON-T naar hybride. Erik: "Gelukkig staan de specialisten van Stolze altijd voor ons klaar met service en advies!"

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

 
Signify
www.philips.com/horti Bryte
info@bryte.nu 
www.bryte.nu