Veel telers hebben te maken met de stijgende energieprijzen en er zijn al een aantal grote telers die de winterteelt hebben stopgezet of hun bedrijf helemaal hebben gesloten. "In sommige gevallen kan het gebruik van kunstmatige belichting gewoon te duur zijn," zegt Tim van Hissenhoven, managing partner van Cultivators. "Het is volledig afhankelijk van het energiecontract dat een teler heeft, maar op een bepaald moment moet je wel gaan rekenen. Als een teler erachter komt dat het niet mogelijk is om op dezelfde manier door te gaan, dan rest hem weinig keuze en moet hij stoppen." Tegelijkertijd zegt Tim dat er manieren zijn om met de stijgende energieprijzen om te gaan. 

Omgaan met de crisis
"Je kunt bijvoorbeeld overwegen om extra energieschermen te plaatsen," zegt hij. En als je de juiste rassen teelt, kun je de winter doorkomen zonder de teelt stop te zetten. "Voor sla zijn er een aantal rassen ontwikkeld specifiek voor de winterteelt, zodat je in een koudere omgeving kunt telen, zonder kunstmatige belichting."

Sonny Moerenhout, Tim van Hissenhoven en Pim Molenaars

Het komt dus niet als een verrassing dat veel kastelers hebben besloten deze winter niet te telen. "Dat komt voor een deel ook omdat de meeste kassen zo gespecialiseerd zijn dat het heel moeilijk is om over te schakelen op een ander gewas. Dus in plaats van de hele kas om te bouwen, is het dan beter om de aanplant te vertragen. Veel telers zullen in februari of maart weer beginnen met telen als de temperaturen, het licht en het weer beter worden."

Niet alleen telers 
Tegelijkertijd worden niet alleen telers getroffen door de energiecrisis en de inflatie. "Veel telers hebben moeilijke tijden, maar datzelfde geldt voor consumenten. Veel mensen hebben minder geld te besteden, maar de prijs en kwaliteit wordt wel steeds belangrijker," zegt hij. Daarom doen Tim en Cultivators hun best om telers door deze koude periode heen te helpen. "Allereerst helpen we telers bij het opstellen van een goede strategie voor de winter," zegt hij. "We hebben de juiste klimaatstrategie nodig en de juiste variƫteiten om te telen. En dat op basis van de bestaande energie- en verkoopprijzen. We hebben ook ontdekt dat extra investeringen in schermen en ontvochtigingstechnologieƫn de operationele kosten sterk kunnen verlagen."

Het is ook belangrijk voor telers om samen te werken met consultants en leveranciers die hen kunnen ondersteunen, ondanks de verstoringen in de toeleveringsketen. "Als een teler snel aanpassingen moet doen om in de winter ook te kunnen planten, dan is het belangrijk dat ze daarbij niet te maken krijgen met vertragingen," zegt Tim. "We zijn al vele jaren actief in deze sector en hebben een groot netwerk. Zo kunnen we tijdig alles leveren wat een teler nodig heeft. Momenteel is het een beetje afwachten, maar het is ook belangrijk om oplossingen te vinden voor de problemen. Daar kunnen telers alle beschikbare hulp bij gebruiken."

Voor meer informatie:
Cultivators
info@cultivators.nl  
cultivators.nl