Crisisupdate: gas nu relatief goedkoop, maar waarschijnlijk van korte duur

De daling van de gasprijs van afgelopen dagen zet vooralsnog door, waardoor deze, zo weet Agro Energy in haar wekelijkse energie-upate, zelfs gehalveerd is t.o.v. vorige week. Lekker weer en een zonnetje in combinatie met behoorlijk veel wind zorgde afgelopen dagen voor meer levering tegen een deels weggevallen vraag. Bovendien zijn de voorraden vrijwel gevuld en blijven de LNG tankers deze kant op dobberen, een combinatie van omstandigheden die voor een dergelijke grote daling verantwoordelijk kan worden geacht.

De ontwikkeling van de gasprijs op de TTF de afgelopen drie maanden. Klik hier voor de meest actuele cijfers.

Geen duidelijkheid voor ondernemers
Voor de middellange en langere termijn zijn de vooruitzichten echter weinig rooskleurig. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond leidde tot meer aankopen voor Q1 volgend jaar, waardoor hier de prijs hoegenaamd niet omlaag ging. Bovendien is voor tuinders nog veel onzeker: terwijl de regeling voor consumenten goed is uitgewerkt, geldt dat niet voor ondernemers. "Frustrerend," aldus Adri Bom-Lemstra. De politiek zou pas in april 2023 met 'nadere regulering' komen, maar dat is evident 'veel te laat voor een sector in nood'.

Net slibt dicht
Dan zijn er nog wat pijnpunten aan te wijzen. Voorbijgaand aan de geopolitieke ontwikkelingen is het dichtslibben van het net een steeds actueler thema. Leuk dat er wordt gekeken naar het beter benutten van bestaande transportcapaciteiten, zoals de ACM ironisch genoeg nu gaat laten uitzoeken, maar feit is dat structurele oplossingen niet uit de lucht komen vallen. In dit verband nog meer (wrange) ironie: omdat netbeheerders zogenaamde energieverliezen inkopen, en dus zelf ook te leiden hebben onder de hoge energieprijzen, gaan ook de netbeheertarieven het komende jaar flink omhoog.

Op Europees niveau keuvelt men ondertussen vrolijk verder over de meest effectieve manieren burgers en bedrijven nog verder in de kou te laten zitten. Vandaag doet men dat bovendien 'met de benen op tafel' (d.w.z. 'officieus'), zo weet BNR, terwijl men nog geen dag eerder een zoveelste (achtste) sanctiepakket tegen Rusland heeft aangenomen. Deze maatregelen verbieden onder meer de import van staal (voor zover dat kennelijk nog omzeild kon worden), houtpulp, papier en plastic.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven