Distal, het Departement Voedselwetenschappen en -technologieën van de Universiteit van Bologna, een van de grootste centra in Europa op het gebied van tuinbouwonderzoek, heeft het bedrijf C-LED gekozen om de belichtingselementen in zijn proefkassen volledig te vernieuwen. 

Het kassencomplex in Bologna 

De oude natriumlampen zijn vervangen door 430 Combo Led’s van elk 300 watt. Dit moet een besparing van 40% aan elektriciteit opleveren. 

Van links naar rechts: Raffaello Montanari, Nevio Pelliconi en Mirco Berti van C-LED 

De inhuldiging vond 29 september 2022 plaats in Bologna, in aanwezigheid van Giovanni Molari (rector van de universiteit), Rosalba Lanciotti (directeur van Distal), Serena Venturi (coördinator van het kassencomplex) en tal van docenten en onderzoekers. Voor C-LED waren voorzitter Nevio Pelliconi en de vertegenwoordigers Mirco Berti en Raffaello Montanari aanwezig. 

Enkele nieuwe lampen 

"De lampen die we in de kassen hebben gemonteerd onderscheiden zich door hun efficiëntie en laag verbruik, inherent aan de Led-technologie. Bovendien spelen ze volledig in op de behoeften van de klant, in dit geval de Universiteit van Bologna", legden Berti en Montanari uit. 

Enkele nieuwe lampen in gebruik

"Om de best mogelijke groei van de gewassen mogelijk te maken, gaan wetenschappers op zoek naar de gepaste lichtintensiteit en –golflengten (spectrum)." 

Een van de experimentele 'kamers'

Vanwege hun technologische eigenschappen worden deze Led-armaturen meestal geïnstalleerd in kassen die zijn uitgerust met sensoren die de lichtintensiteit en temperatuur meten. De verkregen gegevens worden via gateways gecommuniceerd aan een centrale besturingseenheid van waaruit dan de parameters naar de afzonderlijke Led-eenheden worden verzonden. 

Rector Giovanni Molari 

De parameters worden automatisch vastgesteld op basis van de gegevens die door de sensoren worden verzameld. Via een cloud, toegankelijk vanaf een pc of smartphone, is het mogelijk om het hele systeem te bewaken en te beheren. Het systeem voldoet aan de eisen van het Transitieplan 4.0 en kan ook vallen onder de "Systemen voor kwaliteitszorg en duurzaamheid". 

In het kassencomplex van de universiteit, dat zo'n 2.000 vierkante meter beslaat, vinden de meest uiteenlopende onderzoeksactiviteiten plaats op het gebied van groente-, fruit- en sierteelt en de bestrijding van parasieten. 

Van links naar rechts: Rosalba Lanciotti, Maria Eva Giorgioni en Serena Venturi 

"Met deze lampen zetten we in op energiebesparing, efficiëntie en kwaliteit van het onderzoek. De investering stond al langer op de planning, maar in deze tijd van torenhoge energiekosten is ze nu natuurlijk wel erg handig. De hele universiteit van Bologna besteedde ongeveer € 15 miljoen per jaar aan elektriciteit: nu verwachten we dat de kosten zullen verdubbelen. We verwachten dat de investering in de technologie van C-LED voor onze kassen binnen ongeveer 3 jaar zal zijn terugverdiend", zei rector Molari. 

C-LED, onderdeel van de groep Cefla, is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van elektronische toepassingen en belichtingsoplossingen op maat van de behoeften van klanten. C-LED richt zich voornamelijk op bedrijven die actief zijn in de binnenteelt en biedt een compleet assortiment Led-producten en advies aan. 

Voor meer informatie:  
C-LED 
Via Gambellara, 34 
40026 Imola (BO) – Italië
Tel: +39 (0)542 654980
info@c-led.it 
www.c-led.it