Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geoffrey Goutoule kiest bij 3e uitbreiding voor iets grotere AVS-unit

"Je moet voldoende luchtcirculatie creëren om het gewas actief te houden"

Tomates d’Auitou is een jong, duurzaam opgezet teeltbedrijf in het hart van Frankrijk. In de klimaathuishouding spelen restwarmte uit een nabijgelegen energiecentrale en het Active Ventilation System (AVS) van Van Dijk heating een sleutelrol. “AVS zorgt voor efficiënte vochtafvoer en een stabiel klimaat met lage ziektedruk”, zegt teler Geoffrey Goutoule. “Alles draait om duurzame tomaten en een kleine footprint.”

Teeltbedrijf Tomates d’Auitou omvat 5 ha substraatteelt, die in 2020/2021 in twee etappes is gebouwd door de Nederlandse kassenbouwer HortiNed. Momenteel legt dit bedrijf de laatste hand aan de derde fase van 3 ha. “Voorlopig blijft het daar bij”, zegt mede-eigenaar en CEO Geoffrey Goutoule. “We werken in een uitdagende regio, maar het perspectief voor duurzame, lokaal geteelde tomaten in Frankrijk is goed. Op termijn is uitbreiding zeker een optie, mits het op duurzame wijze kan.”

Restwarmte
Tomates d’Auitou ligt in de gemeenten Moustier Ventadour en Rosiers d'Egletons, De locatie kwam bovendrijven tijdens een zoektocht naar een duurzame warmtebron, zodat het bedrijf geen fossiele brandstoffen nodig zou hebben.

“De elektriciteitscentrale in Rosiers d’Egletons beschikte al over voorzieningen om de restwarmte die bij de elektriciteitsproductie vrijkomt aan derden te leveren, maar daar was in 2019 nog niets mee gebeurd”,  licht de ondernemer toe. “Het energiebedrijf en de overheden wilden graag meewerken aan onze plannen, die ook voorzagen in compensatie voor de natuurwaarden die bij de bouw verloren zouden gaan. Daar zijn we samen goed uitgekomen.”

Cascadeprincipe
Het warme water dat het energiebedrijf levert, arriveert bij een temperatuur van 50°C. Groeibuizen en buisrailverwarming (Ø 51 mm) verdelen de warmte volgens het cascadeprincipe, zodat de beschikbare restwarmte optimaal kan worden benut. De teeltruimten zijn voorzien van twee energieschermen en geïsoleerde gevels. In de kopgevels staan AVS luchtbehandelingskasten voor actieve ventilatie, die eveneens zijn aangesloten op het warmtenet. Tomates d’Auitou heeft voorts een kleine gasketel staan, die in principe alleen draait om sneeuw op het dek vlot te laten smelten. “We zitten hier op 600 meter hoogte aan de rand van het Central Massif, dus het kan hier behoorlijk sneeuwen”, zegt de teler ten overvloede.

Vochtafvoer en homogeen klimaat
De AVS units worden ingezet om kaslucht intern te laten circuleren en om kaslucht te mengen met relatief droge, aangezogen en in de AVS voorverwarmde buitenlucht teneinde vocht af te voeren uit de kas. Goutoule: “Vochtafvoer en een homogeen kasklimaat bij een minimaal verlies van warmte en CO2 waren de voornaamste redenen om te kiezen voor AVS. Dat systeem bevalt goed.”

In de bouwfasen 1 en 2 kozen de Franse eigenaren voor een AVS-5000 configuratie met één unit per acht plantrijen. Dat wordt nu als te krap ervaren.

Hogere capaciteit
De teler: “Van Dijk heating adviseerde één unit per vijf plantrijen en een ruimere ventilatiecapaciteit lijkt inderdaad beter. Op ons bedrijf is vrijwel uitsluitend laagwaardige warmte beschikbaar. Je moet dan voldoende luchtcirculatie creëren om het gewas actief te houden. Voor fase 3 hebben we in overleg met Van Dijk en HortiNed een iets grotere AVS-7000 unit gekozen, maar we houden nog even vast aan een unit per acht plantrijen. Het plan is om het aantal units over enkele jaren te verdubbelen tot één per vier plantrijen.”

Dat biedt meerdere voordelen. Het stuurbereik wordt fors groter, terwijl de ventilatoren op lagere toeren kunnen draaien tegen lagere energiekosten. “Het komt er op neer dat we dan toch een soort semi-gesloten kas hebben, waarin je heel efficiënt tomaten kunt telen. Bijkomend voordeel is dat Botrytis dan nog minder problemen zal geven.”

Voor meer informatie:
Van Dijk heating
sales@vandijkheating.nl  
www.vandijkheating.com

Publicatiedatum: