Marco Dijkema, voorzitter AVN boos over respectloze benadering van MKB door ambtenaren

“Heel veel bedrijven kunnen alles betalen, behalve zichzelf”

Tholen – Respectloos en arrogant, zo reageert voorzitter Marco Dijkema van Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) op de uitgelekte nota van het ministerie van Financiën waarin volgens het ministerie “het faillissement van energie-intensieve MKB’ers geen ontwrichtende werking heeft in de samenleving.” Inmiddels ligt er namens AVN een brief op het ministerie waarin AVN om respect en waardering vraagt. “Uit deze notitie blijkt een bepaalde arrogantie die ik niet snap. In coronatijd werden we nog bestempeld als essentieel, beeldbepalend en verbindend, en nu zijn we dat blijkbaar niet”, aldus Marco.

Het is niet de enige brief die vanuit AVN richting Den Haag ging. Ook bij minister Rob Jetten van Klimaat en Energie ligt een brief van leden van AVN die hun cijfers delen. Hieruit blijkt dat er heel veel ondernemers zijn die door de huidige energieprijzen nauwelijks iets overhouden voor zichzelf. De energierekening van de groenteboer is in de afgelopen tijd bijna vijf keer zo hoog geworden. Marco: “Heel veel bedrijven kunnen alles betalen, behalve zichzelf. Wanneer een ondernemer gemiddeld een gewaardeerd inkomen uit de zaak neemt van 3500 euro en de energierekening is 3000 tot 4000 euro per maand dan houd je dat misschien 3 tot 6 maanden vol, maar op een gegeven moment is de boot aan.”

Het is voor winkels haast onmogelijk om de gestegen energiekosten door te berekenen. “We zitten immers aan het einde van de keten en zijn de laatste schakel naar de consument. Alle kostenstijgingen vanuit de keten komen uiteindelijk bij onze winkels terecht. Ook de consument heeft last van de hoge energierekening en gestegen prijzen, dus die houden de hand op de knip”, merkt Marco.

Verduurzaming en innoveren zijn mogelijkheden om de energiekosten te drukken maar niet binnen een aantal maanden . Marco: “Waar we kunnen verduurzamen hebben we dat al gedaan. We hebben toekomstplannen om nog verder te verduurzamen door bijvoorbeeld met gesloten koelingen te gaan werken, maar als ik daar nu mee wil beginnen dan kom ik achteraan in de rij.”

Tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week bleek dat een meerderheid van de kamer vindt dat er voor energie-intensieve mkb’ers een snelle en ruimhartige compensatieregeling moet worden opgetuigd. Dat is een steun in de rug. “Met onze noodkreet willen we Den Haag in beweging zetten. Iedereen teert nu in en op zichzelf is dat niet erg, ook in de gewone economische conjunctuur heb je te maken met goede en mindere jaren, maar dit zijn omstandigheden die er echt inhakken”, besluit Marco.

Marco Dijkema
Elkedagversss.nl
Drooghe Bol 1029
1788 VB Julianadorp
0223 647 118
info@elkedagversss.nl  
www.elkedagversss.nl   


Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN)
Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
+31 (0)318 440 222
info@avn.nu       
www.avn.nu     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven