Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"de ROI ziet er goed uit in vergelijking met de besparing op gewasbeschermingsmiddelen en arbeidskosten"

Britse aardbeientelers gebruiken UV-lichtrobot tegen meeldauw

De Britse teler Dyson Farming heeft geïnvesteerd in een UV-lichtrobot om meeldauw in aardbeien te bestrijden. 

"Het is een nieuwe oplossing," zegt Angel Angelov, Glasshouse Manager bij Dyson Farming. "De technologie staat nog in de kinderschoenen; wij zijn een van de eerste commerciële bedrijven die dit type robot gebruiken. We hebben de ROI in aanmerking genomen en besloten dat het het risico waard was om als een van de eersten zo'n systeem in ons bedrijf te gebruiken."

Innoveren vanaf het begin
Angel en Dyson Farming zijn niet bang om uitdagende projecten aan te gaan. Hun glastuinbouwproject haalde bij de start van de bouw begin 2020 al de krantenkoppen. "Naast de kas staat een anaerobe vergistingsinstallatie die aangedreven wordt door de gewassen die wij telen. Het gebruik van deze installatie levert niet alleen warmte en energie op voor de kas, maar geeft ook landbouwkundig voordeel voor onze akkerbouw," zo legt hij uit. "Deze bijzondere stroomvoorziening stelt ons in staat om onze aardbeienplanten warmte en licht te geven buiten het zomerseizoen." Dat betekent dat Dyson Farming minder geraakt wordt door de stijgende energiekosten, omdat het grootste deel van de energiebehoefte wordt ingevuld door herbruikbare energie op locatie.

Meeliften op innovatiegolf
Dyson Farming wil meeliften op de golf van innovatie. "De UV-lichtrobot is onderdeel van dat verhaal," zegt hij. "Bij Dyson hebben we kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan, en meten we continu onze eigen prestaties. Milieuvriendelijke gewasbescherming is een belangrijk onderdeel van onze strategie." In hun kassen telen Angel en Dyson Farming aardbeien. "Iedereen in het VK houdt van aardbeien, ze zijn typisch Brits, en de herkomst is belangrijk voor de consument. Het telen van zachtfruit buiten het seizoen neemt een aantal uitdagingen met zich mee, waaronder de bestrijding van ziektes en meeldauw. De UV-lichtrobot, die gebruikmaakt van UV-C licht om het DNA van ziektes af te breken, is een aanvulling op het gebruik van biologische middelen om het aantal bladluizen onder controle te houden."

Langdurige blootstelling aan UV-licht kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. "De robot voorkomt dit probleem," zegt Angel. "De robot kan worden geprogrammeerd en op afstand worden bestuurd door een app en kan daarom 's nachts worden gebruikt als er geen mensen aanwezig zijn. Tot nu toe werkt het goed. We hopen de benodigde inzet om meeldauw op afstand te houden aanzienlijk te verminderen."

Financiële haalbaarheid
Een van de grootste bedenkingen bij het gebruiken van een robot is de hoge investering vooraf. "Natuurlijk moet het kiezen voor zo'n oplossing financieel op een goede manier haalbaar zijn," geeft Angel aan. "Om de investering te beoordelen, hebben we de kosten van chemische gewasbeschermingsmiddelen over hetzelfde aantal jaren vergeleken met de verwachtte levensduur van de robot. De ROI zag er goed uit als we in ogenschouw nemen dat we niet alleen besparen op de inzet van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook op arbeidskosten. Toegegeven, de winst is op de lange termijn, maar als een bedrijf het kapitaal heeft om te investeren, zullen oplossingen als de UV-licht robot worden uitgeprobeerd."

Zoals aangegeven teelt Dyson Farming op dit moment aardbeien, maar de telers willen hun zachtfruitportfolio gaan uitbreiden. "Er zijn een paar belangrijke fases voor ons," legt Angel uit. "We ronden fase 1 nu af. We willen blijven vernieuwen en onderzoeken hoe we onze middelen beter kunnen gebruiken, of het nu op een andere manier telen of op andere momenten in het jaar telen is. We hebben een goed team van ingenieurs die werken aan het ontwikkelen van geavanceerde systemen en ik ben ervan overtuigd dat de toekomst er heel anders uit zal zien dan wat je nu ziet. Het huidige project is slechts het begin."

Voor meer informatie:
Dyson Farming 
www.dysonfarming.com

 

Publicatiedatum: