"In tijden van grote afhankelijkheid van energie-import en risico's is ons model voorbeeldig"

Gemüsebau Steiner wint de Duitse Innovatieprijs Tuinbouw van de Bondsregering

Gemüsebau Steiner uit het Beierse district Altötting heeft de Duitse Innovatieprijs Tuinbouw ontvangen voor zijn innovatieve duurzaamheidsconcept. Het bedrijf teelt sinds 2014 op circa 33 hectare jaarlijks bijna 10.000 ton tomaten, paprika's, komkommers en aardbeien, zowel conventioneel als in bio-kwaliteit voor de retailers Rewe en Penny. Staatssecretaris dr. Manuela Rottmann reikte de prijs uit tijdens de Duitse Tuinbouwdag in Erfurt.

Het Duitse ministerie van Landbouw reikt de innovatieprijs elk jaar uit aan 'uitstekende en toonaangevende innovaties in de tuinbouw.' Gemüsebau Steiner ontving de onderscheiding voor zijn bijzondere concept 'duurzaamheid in de glastuinbouw'. Bij dit concept wordt er grotendeels afgezien van het gebruik van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van kassen, leveren zonnepanelen stroom, wordt er gebruik gemaakt van energiebesparende LED-verlichting, worden gewasbeschermingsmiddelen vervangen door natuurlijke plaagbestrijding, maakt men gebruik van gesloten waterkringlopen om onnodige verliezen te voorkomen en meststoffen terug te winnen, en maakt men gebruik van innovatieve verpakkingen die bronnen sparen.

Toekomstbestendige investeringen in hernieuwbare energie
Voor Josef Steiner, de oprichter van het bedrijf, was van begin af aan duidelijk dat de teelt van groenten in kassen in Midden-Europa alleen toekomstbestendig is als de kassen met hernieuwbare energie worden verwarmd. Daarom heeft Gemüsebau Steiner actief deelgenomen aan de ontwikkeling van een warmtebenuttingsconcept voor de geothermie-installatie in Kirchweidach en wordt er door het bedrijf momenteel ook geboord in het nabijgelegen Halsbach. Het energieconcept van Gemüsebau Steiner bespaart vergeleken bij gebruikelijke kassen meer dan 10 miljoen liter stookolie en daarmee dan 20 miljoen kilogram CO2 per jaar.

Vergeleken met de levering van groenten uit Spanje bespaart de lokale teelt in de kassen van Gemüsebau Steiner circa 1,5 miljoen vrachtwagenkilometers. Dat komt overeen met een besparing van circa 400.000 liter diesel.


De uitreiking van de prijs vond plaats op 15 september 2022

Energie en innovatiekracht
Het concept van Gemüsebau Steiner is een voorbeeldproject geworden voor de Duitse en Midden-Europese groententeelt. "Het winnen van de Duitse Innovatieprijs Tuinbouw 2022 vervult ons met trots, vreugde en dankbaarheid en stimuleert ons om onze energie en innovatiekracht te blijven inzetten om ons milieu te beschermen en onze planeten leefbaar te houden voor toekomstige generaties“, aldus directeur Wolfgang Steiner.

"Juist in tijden van grote afhankelijkheid van energie-import en daarmee verbonden risico's is ons model een voorbeeld voor de groententeelt in Europa en een belangrijke stap naar de ommekeer op energiegebied en een gegarandeerde zelfvoorziening op het gebied van levensmiddelen." 

Rewe steunt ambitieuze klimaatdoelen
"Ik ben erg blij dat onze jarenlange en zeer gewaardeerde partner Gemüsebau Steiner de innovatieprijs gewonnen heeft. Als Rewe Group streven we ook zeer ambitieuze klimaatdoelen na. Alleen samen kunnen we de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering aangaan en een leefbare planeet behouden", aldus Eugenio Guidoccio, head of Ultrafresh Rewe Group Buying.

Sociale verantwoordelijkheid
Naast de thema's energie en klimaatbescherming hecht Gemüsebau Steiner bijzondere waarde aan zijn sociale verantwoordelijkheid, aldus Wolfgang. "Wij werken zonder seizoensarbeiders, alle medewerkers werken het hele jaar door bij het bedrijf, volgen een intensieve opleiding, ontvangen een CAO-conform loon, hebben interne promotiekansen en worden zeer gewaardeerd. Dit resulteert meestal in jarenlange en vertrouwensvolle arbeidsrelaties." Daarnaast steunt het bedrijf instellingen zoals voedselbanken en zet men zich in voor sociale projecten in de regio.

Gemüsebau Steiner heeft voor het jaar 2021 voor het eerst een duurzaamheidsrapport opgesteld, deze is hier te vinden.

Voor meer informatie:
Gemüsebau Steiner GmbH & Co. KG
BIOhof Kirchweidach GmbH & Co. KG
D-Edt 8, 84558 Kirchweidach, Duitsland
Tel: +49 86 23 98 50 6 – 0
info@gemuesebau-steiner.de  
www.gemuesebau-steiner.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven