Toename tomatenareaal in Almería wordt op 15% geraamd

"Hoewel aanvankelijk werd verwacht dat de eerste oogst in de kassen van Almería iets eerder zou plaatsvinden, zorgen problemen met de vruchtzetting als gevolg van de hoge temperaturen van de afgelopen weken uiteindelijk voor een lichte vertraging. Desondanks wijst alles er op dat tomaat weer een relevante positie inneemt, en dat komt doordat de telers ervoor hebben gekozen de teelt weer een kans te geven. Na de daling en instabiliteit van de prijzen van de voorbije seizoenen, waren de telers immers overgestapt op andere gewassen zoals paprika en courgette", laat de Spaanse telersvereniging Asaja-Almería weten.

"Deze hernieuwde belangstelling heeft veel te maken met de prijzen die in 2021-2022 werden bereikt, aangezien de tomaat geen slecht seizoen heeft doorgemaakt. De gemiddelde prijs lag zelfs verrassend 34% boven het gemiddelde van het voorgaande jaar en de totale omzet steeg met 14%. Deze gegevens hebben ongetwijfeld aanleiding gegeven tot de huidige uitbreiding van het areaal."

"Omwille van de magere resultaten van de voorbij jaren legden de telers daarnaast ook al de focus op tomatenspecialties, want die bieden hogere winstmarges. We zien deze trend zich ook nu bestendigen: pruimtomaten behouden hun areaal en er is een toename van de aanplant van trostomaten."

De telersvereniging verwacht daarnaast dat "het paprika-areaal ook dit jaar blijft groeien, namelijk met 2%. De toename is dit jaar niet overdreven. Courgette maakt daarentegen een moeilijke seizoenstart door, want het areaal daalt met 15%, waarschijnlijk omwille van de voorkeur voor tomaat".

Voor aubergines wordt een areaalafname van 10% verwacht, terwijl komkommers weer 5% zouden kunnen groeien.

"Na een atypisch seizoen met een hele reeks schokken en het goede huidige gevoel voor het komende seizoen, moeten we toch voorzichtig blijven. Want ook al waren de prijzen over het algemeen goed het voorbije seizoen, de onevenredige stijging van de teeltkosten en het slechte weer zorgden ervoor dat de winstmarges niet waren zoals we hadden verwacht", vertelt voorzitster Adoración Blanque. "Daarom is het essentieel om te werken aan een duurzame sector op economisch gebied en maatregelen te nemen om de uitdagingen die op ons af komen het hoofd te kunnen bieden."

Voor meer informatie:
Asaja-Almería
https://asajaalmeria.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven