Publiek-private samenwerking voor ontwikkeling ziekteresistente spinazie in VS

Bowery Farming, een Amerikaanse vertical farmgigant, heeft een overeenkomst met de Tuinbouwafdeling van de Universiteit van Arkansas getekend voor de ontwikkeling van spinazierassen.

Wetenschappers van het Arkansas Agricultural Experiment Station, de onderzoekstak van de Tuinbouwafdeling, voeren de studie uit in samenwerking met wetenschappers van de R&D-afdeling van Bowery. Het bedrijf gaat er prat op dat het het grootste vertical farm in de Verenigde Staten is wat betreft afzet op de retailmarkt.


Newton Kalengamaliro, senior tuinbouwwetenschapper bij Bowery Farming Inc., en Haizheng Xiong, Ph.D. en programmamedewerker bij het Arkansas Agricultural Experiment Station 

Bowery Farming verkoopt bladgroenten en kruiden, die geteeld worden zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, in meer dan 1.100 Amerikaanse supermarkten en grote e-commerceplatforms, waaronder Walmart en Whole Foods Market.

Dit jaar lanceerde het in New York City gevestigde bedrijf twee soorten aardbeien, aangeboden in hun Strawberry Discovery Duopack. Bowery Farming breidt ook uit in de VS met een nieuwe indoor smart farm in Bethlehem, Pennsylvania, waar robotica, kunstmatige intelligentie en andere technologie worden ingezet voor het teeltbeheer. 

Binnenkort teeltlocaties in de voorsteden van Atlanta en Dallas
"De overeenkomst met Bowery Farming onderstreept onze toewijding om de teelt te verbeteren met behulp van geavanceerde veredelingstechnologieën", zegt Jean-François Meullenet, directeur van het Arkansas Agricultural Experiment Station. "Samenwerkingen als deze zijn een voorbeeld van de publiek-private onderzoekspartner-schappen die het Arkansas Agricultural Experiment Station al tientallen jaren uitvoert als onderdeel van haar missie als staatsgesubsidieerde universiteit." 

De overeenkomst met Bowery Farming richt zich op de ontwikkeling van hoogproductieve spinazierassen en onderzoek naar genetische markers voor resistentie tegen watergedragen pathogenen, zoals Pythium, evenals naar andere gunstige eigenschappen voor de indoorteelt van spinazie.

Pythium is een schimmelachtige ziekteverwekker die rot en destructieve ziekten kan veroorzaken in zowel de binnen- als buitenteelt. "In Arkansas hebben we al meer dan 50 jaar een spinazieprogramma lopen", zegt Ainong Shi, hoofddocent en groenteveredelaar, die eraan toevoegt dat de lange geschiedenis en expertise van de Tuinbouwafdeling van de universiteit op het gebied van spinazieveredeling in 2020 tot een eerste contact met Bowery Farming hadden geleid.

Lees het hele artikel op Arkansas Agricultural Experiment Station.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven