Telers en veredelaar tomaat trots op prijzen productbeoordeling Floriade

De oranje trostomaten en gele mini cherry trostomaten van Harvest House vielen in de prijzen tijdens de AGF Productbeoordelingen op de Floriade. Ook veredelingsbedrijf Axia Vegetable Seeds scoorde goed met meerdere rassen.

Harvest House had meerdere tomatensoorten ingezonden voor de AGF Productbeoordelingen tijdens de ‘Week van de Tomaat’, die in week 22 gehouden werd. Bezoekers van de Floriade Expo 2022 in Almere konden de tomatensoorten proeven en beoordelen. Afgelopen woensdag zijn de bijbehorende prijzen uitgereikt in The Green House op de Floriade.


Teler Kees Stijger en Nousjka Bakker (Harvest House) met de prijzen. (foto via Floriade Expo)

Harvest House mocht verschillende prijzen in ontvangst nemen. De oranje trostomaten van Harvest House-teler Kees Stijger behaalden de tweede plaats. De tomaten scoorden vooral goed op kleur en trosvorm. De derde plek was voor de friszoete gele mini cherry trostomaten van Harvest House-teler CombiVliet. Ook deze scoorden op kleur en op de vorm van de vruchten. Deze gele tomaatjes verdienden bovendien ook de publieksprijs. De rode en sappige mini pruimtomaten van tomatenteler Agro Care en Harvest House kregen ook een publieksprijs.


De scorelijst

De eerste plaats was voor de Xylia mini cherry trostomaat van Axia Vegetable Seeds. Het veredelingsbedrijf zag verder een mooie tweede plaats voor de oranje groftrosras Xiomara. Ook behaalde Axia nog een mooie 5e en 6e plaats te pakken voor Axiany en Xylora. In totaal 4 Axia rassen in de top 10, een behoorlijke prestatie, zo stelt de veredelaar tevreden vast.  


Gele mini troscherrytomaten 

Teler Kees Stijger, teler bij Harvest House: “We telen alleen producten waar we volledig achter staan. We zijn super trots dat onze gekleurde tomaten van Nederlandse bodem het zo goed doen.”

Nousjka Bakker, marketing medewerker bij Harvest House: “We zijn bij Harvest House altijd bezig met het vinden van de beste tomatenrassen. We werken nauw samen onze de telers. Want samen kom je tot het beste resultaat.”

Het publiek mocht de tomaten proeven en beoordelen. (foto via Floriade Expo)

Er werden maar liefst 23 tomatensoorten beoordeeld tijdens de Week van de Tomaat. Van los tot aan de tros en van rood tot geel. De producten kwam van veredelaars, telers, telersverenigingen en afzetorganisaties.

De vakjury bestond uit liefhebbers uit de horeca, pers en AGF-producenten. Daarnaast konden consumenten, de bezoekers van de Floriade, de producten proeven en beoordelen aan de hand van een vragenformulier. Daarbij keken zij naar 8 aspecten, zoals vruchtvorm, vorm van de tros, kleur, stevigheid, toepasbaarheid en ‘last but not least’: smaak.


Oranje trostomaten

Bron foto's en tekst: Harvest House en Axia Vegetable Seeds


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven