Kassen in Zuid-Spanje worden klaargestoomd voor volgend seizoen

De kassen in de Spaanse provincies Almería en Granada, die samen 35.000 hectare beslaan en normaal gezien vol gewassen staan, laten op dit moment een heel ander beeld zien.

De kassen staan er immers leeg en verlaten bij. Ze worden klaargestoomd voor het volgende teeltseizoen. 

Tijdens de maanden juli en augustus wordt er niets geteeld in de kassen vanwege de hoge temperaturen. Mensen en gewassen verdwijnen uit de kassen en de grond krijgt rust om te herstellen voor een nieuw seizoen. De teeltfaciliteiten een opknapbeurt geven is geen onbelangrijke taak en vereist een organisatie die tot in detail is gepland, zodat de planten maximaal kunnen presteren (met respect voor het eigen ritme van elk gewas) en de markt niet wordt verstoord.

De voorbereidingswerkzaamheden voor een nieuw seizoen omvatten het verwijderen van plantenresten (of ze inwerken in de grond), het verhitten van de grond om deze te ontsmetten en het reviseren en repareren van alle teeltsystemen (irrigatie- of fertigatiesysteem, ventilatiesysteem en plastic bedekking).

Tegelijkertijd wordt buiten de kassen op volle capaciteit gewerkt aan de opkweek van nieuwe planten. De zaden van de groenten en het fruit worden niet direct in de grond van de kassen gezaaid, maar ontkiemen in de beste omstandigheden in zaaibedden. Daarna worden de zaailingen in de kas overgeplant. Steeds meer telers kiezen ervoor om zaailingen te gebruiken die geënt worden op onderstammen met een krachtig wortelstelsel voor meer weerstand en kracht.

Tijdens het afgelopen seizoen werden meer dan 400 miljoen zaailingen van tomaten-, paprika-, courgette-, komkommer-, aubergine-, meloen- en watermeloenrassen geproduceerd in de meer dan 70 kwekerijen in de provincies Almería en Granada. 

De activiteit van de zaadbedrijven is essentieel, aangezien ze voortdurend nieuwe rassen ontwikkelen die zijn aangepast aan zowel de eisen van de teler als van de consument. "Ze veredelen gewassen met een grotere resistentie tegen plagen en een betere maatvoering, vorm, kleur en smaak", zegt Francisco Góngora, woordvoerder van het Europese consortium Cute Solar.

 

Voor meer informatie:
Cute Solar
https://cutesolar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven