Investeringscoöperatie Horticoop ziet omzet stijgen in 'transitiejaar' 2021

Investeringscoöperatie Horticoop heeft een jaarverslag over 2021 gepubliceerd. Daarin financiële cijfers - € 3 miljoen nettowinst, EBITDA € 9,9 miljoen en netto-omzet € 142,6 - en een terug- en vooruitblik. In de terugblik kijkt Horticoop naar de transitie van inkoopcoöperatie naar investeringscoöperatie. Dit jaar bouwt de investeringscoöperatie daar verder aan. 

Participaties
De terugblik in het uitgebreide jaarverslag nemen CFO Hend van Ravestein en CEO Steven van Nieuwenhuijzen voor hun rekening. Zij gaan onder meer op de volgende vraag in: wat betekenen
participaties concreet voor de leden? Met de stap naar investeringscoöperatie kregen leden participaties. 

Steven: “In de participatiestructuur wordt Horticoops eigen vermogen op naam van de leden gesteld. De coöperatie telt vele leden, maar sommige leden hebben meer bijgedragen dan anderen. Met de participaties wordt dit onderscheid duidelijk. Hoeveel participaties een lid ontvangt, is afhankelijk van de omzet die hij of zij bij de Horticoop-bedrijven heeft gegenereerd in de periode 2016-2018. Via deze participaties deelt een lid vervolgens in de winst en krijgt hij of zij bepaalde stemrechten bij toekomstige beslissingen die we nemen. Bijvoorbeeld over de investeringen die we gaan doen, of bij verkiezingen van onze ledenraad.

Jaarlijks geeft Horticoop maximaal 10% van de uitstaande participaties extra uit. Ieder jaar opnieuw. Er komen dus steeds meer participaties in omloop. Logischerwijs geldt: hoe meer betrokken iemand is, hoe meer participaties diegene toegekend krijgt en hoe meer dividend diegene ontvangt. Daarbij is de betekenis van ‘ledenbetrokkenheid’ overigens breder gedefinieerd dan omzet. De betrokkenheid bij Horticoop kan bijvoorbeeld ook vergroot worden door actief te zijn op het Horticoopplatform, aanwezig te zijn bij de Horticoop-bijeenkomsten, of door bij te dragen aan kennisdeling.”

Uitleg bij de omzet
De omzet is ten opzichte van 2020 met 1,2 miljoen euro gestegen tot 142,6 miljoen. De stijging is onder andere te danken aan hogere om-
zetten bij Lensli en Lumiforte en een toename in omzet in
Horticoops buitenlandse deelnemingen, legt CFO Hend uit. De omzet bij de substraatbedrijven van Lensli was circa 12% hoger dan in 2020.
Zowel toegenomen verkoopvolumes als gestegen verkoop prijzen hadden een positief effect op de omzet. Daarnaast zijn de boomkwekerij-activiteiten van Lensli sterk gegroeid in aandeel van het geheel.

Ook de coatingactiviteiten bij Lumiforte (voorheen: Smartcoat) groeiden in 2021 verder met een omzetstijging van 18%. Met name de merken Redusystems en Sudlac droegen bij aan deze groei, stipt de CFO aan. De totale omzetontwikkeling van Horticoops buitenlandse deelnemingen in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Ecuador was positief. In Denemarken was een flinke algemene groei merkbaar, met uitschieters in de takken biologie en ledverlichting. In Duitsland was de groei overall merkbaar en in de Verenigde Staten een 'zeer sterke omzetgroei in led. 

Investeringsambities
De minderheidsbelangen van Horticoop in Vitelia Agrocultuur B.V. en Vital Farms B.V. zijn verkocht in 2021. Met een eigen vermogen van 52 miljoen euro, 59% uitgedrukt als percentage van het balanstotaal, zijn de financiële balansverhoudingen volgens Horticoop 'sterk'. Daarmee bieden ze volgens de investeringscoöperatie 'een goede en solide basis' voor Horticoops investeringsambities. 

Leden van Horticoop ontvangen het jaarverslag per post. Het jaarverslag is zowel in het Nederlands als Engels hier ook te lezen: www.horticoop.nl/jaarverslag 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven