Kasteelt goed voor 30% areaal tomaat Italië

Sandro Gambuzza, vicevoorzitter van Confagricoltura, gaat hieronder in op de vraag hoe het de Italiaanse tomatenteelt momenteel vergaat.

Sandro Gambuzza

"De Italiaanse opbrengst van tomaten is 547.000 ton in de vollegrondsteelt (17.557 ha) en 545.000 ton in de kasteelt (7.349 ha). Buitenteelt en kasteelt houden elkaar dus in evenwicht wat kilo’s betreft, maar het areaal van de kasteelt is ongeveer zo’n 30% van het totaal.

De belangrijkste regio's waar tomaten in de kas worden geteeld zijn Sicilië met 3.042 ha en 193.000 ton, Lazio met 2.255 ha en 171.000 ton en Campanië met 882 ha en 66.000 ton.

De belangrijkste regio's voor de buitenteelt van tomaten zijn Sicilië met 7.925 ha en 155.000 ton, Apulië met 2.035 ha en 50.000 ton en Calabrië met 1.939 ha en 47.000 ton.

Onze belangrijkste importeur van tomaten is Duitsland (26%), gevolgd door Oostenrijk (20%) en Zwitserland (12%). Ik wil graag nog meegeven dat onze eigen studiedienst die gegevens heeft verzameld", vertelt de vicevoorzitter van Confagricoltura.

Wat zijn de belangrijkste consumententrends van de afgelopen jaren? Wat zoekt de consument in een tomaat om vers te eten: vorm, maat, kleur of iets anders?
"De consument zoekt een product dat homogeen van vorm en grootte is en een intens rode kleur heeft. De laatste jaren is de afzet van geribbelde tomaten met de juiste balans tussen zuurgraad en zoetheid toegenomen. Ook voor de tomaat moet de soortkeuze afhangen van het soort consumptie of gastronomische combinatie. Zo past bij visgerechten eerder een gele tomaat met een uitgesproken zuurgraad."

En de biologische tomaat?
"De teelt van biologische tomaten vertegenwoordigt ongeveer 12-15% van de nationale tomatenproductie. Dan heb ik het over zowel industrietomaten als tomaten voor de versmarkt. Het biologische product ligt in het schap van gespecialiseerde winkels of supermarkten, maar de laatste jaren hebben ook sommige traditionele supermarkten een biologische afdeling", legt de expert uit.

De Italiaanse tomatenteelt kan als strategisch worden beschouwd in de AGF-sector, ondanks de opbrengstdaling als gevolg van de verspreiding van ToBRFV. Siciliaanse telers hebben echter met het virus leren leven door hun teeltmethoden aan te passen en de juiste rassenkeuzes te maken. Toch heeft de veredeling nog geen grote stappen gezet in de strijd tegen dit virus. Op dit moment zijn er namelijk nog geen HR-rassen wat betreft dit tobamovirus.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven