Nieuwe lichting telers verzekert de toekomst van de Vlaamse druiventeelt

De toekomst van de Vlaams-Brabantse druiventeelt staat onder druk. Er zijn nog maar een tiental beroepsdruiventelers (‘serristen’) actief in de Druivenstreek. Boerenbond en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant schaarden zich achter een project rond de druif. Dat project, dat in augustus 2021 van start ging, heeft recent tien nieuwe afgestudeerde tafeldruiventelers opgeleverd. De tien geslaagden waren onderdeel van een groep van 25 deelnemers. 

Het aantal tafeldruiventelers daalt jaar na jaar en een opvolging blijft meestal uit. De kennis rond de teelttechniek van druiven staat op het punt te verdwijnen. De cursisten mochten het vak leren bij onder meer de druiventeeltfamilie Dewit.

De cursisten hielpen telkens tijdens de belangrijkste periodes van het druivenseizoen mee in de praktijk. Snoeien, aanbinden, uitkorrelen en oogsten hebben geen geheimen meer voor hen. Professionele telers gaven vol enthousiasme kennis en kunde door met specifieke tips en tricks om de befaamde Vlaams-Brabantse tafeldruif met een zo hoog mogelijke kwaliteit te telen.

Zoon Koen zal bij het teeltbedrijf Dewit binnen afzienbare tijd het roer overnemen. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens roemde de stielkennis van het gastbedrijf.  "Maar ook de consument moet beseffen dat hij een correcte prijs voor deze kwaliteitsvolle producten moet betalen", aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. 

"Ik vernam dat enkelen al grootste plannen smeden om in deze teelt aan de slag te gaan: de ene door uitbreiding, de ander door zich in te werken in een al bestaand bedrijf", gaat Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens verder. Er zijn gelukkig nog veel mensen die in de land- en tuinbouw geloven. Maar ook de tafeldruif een warm hart toedragen."

Ook na het 'afstuderen' blijven de telers ondersteuning krijgen. 

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven