92% zijn industrietomaten

Tomatenoogst +30% in Argentijnse provincie Mendoza

Volgens een rapport van het Argentijnse ministerie van Economie en Energie en het Instituut voor Plattelandsontwikkeling (IDR) is het tomatenareaal in de provincie Mendoza met 29,5% gestegen tot een totaal van 3.757 hectare.

"Het areaal omvat pruimtomaten voor de verwerkende industrie, lang houdbare ronde tomaten en ronde tomaten van het type Platense. De industrietomaten zijn goed voor 92% van het areaal", zo staat te lezen in het rapport. Met 20% van het tuinbouwareaal in de provincie is tomaat het op twee na meest geteelde gewas in de zomer, na aardappel (27%) en pompoen (24%).

Het areaal is het grootst in het departement Tunuyán in de Uco-vallei (710 hectare), gevolgd door San Martín (660 ha), Lavalle (587 ha), San Carlos (418 ha) en Maipú (388 ha).

Tomaat is een van de belangrijkste groenten in Argentinië. De grootste teeltgebieden zijn Mendoza en San Juan – samen zijn ze goed voor 80% van de teelt in het land –, gevolgd door Salta en Jujuy in het noordwesten van Argentinië, Corrientes en Formosa in het noordoosten, en ten slotte Rio Negro en Buenos Aires.

Er worden tomaten geteeld voor de versmarkt en voor de verwerkende industrie. De gemiddelde oogst lag in de afgelopen jaren rond de 1,1 miljoen ton en het areaal bedroeg gemiddeld 17.000 hectare. Ongeveer 60-70% van de oogst is bestemd voor verse consumptie en de overige 30-40% voor de verwerkende industrie. Op basis van de laatste gegevens die door de FAO zijn gepubliceerd, werd er in 2020 in totaal 656.529 ton geoogst op een areaal van 16.690 hectare.

De Argentijnse teelt van industrietomaten kan niet voldoen aan de binnenlandse vraag. Chili en Italië springen over het algemeen bij om de vraag te dekken, wat duidelijk de kansen voor uitbreiding laat zien om zelfvoorzienend te worden. In Argentinië wordt jaarlijks zo'n 650 miljoen kilo industrietomaat geconsumeerd en in een normaal seizoen bereikt de lokale oogst 450 miljoen kilo, een verschil van meer dan 40%.

Bron: idr.org.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven