Uit de oude doos: Tuinbouwcoöperatie Produco in Wetteren

In 1966 besloten de Gentse Tuinbouwveiling Wetteren en de Veiling van 't Waasland Sint-Niklaas tot een fusie onder de naam Produco. Zes jaar later werden de activiteiten van de Coöperatieve Veiling van Antwerpen en COVA-Edegem overgenomen en in 1978 ging COVA door fusionering op in de werkmaatschappij Produco. Ondanks haar nog vrije jonge bestaan (we schrijven 1986) kan Produco als tuinbouwveiling op een lange ervaring bogen. Ontstaan uit de C.V. Tuinbouwershallen, op 20 juli 1914 in Antwerpen gesticht, was COVA de op één na oudste veiling van België. In 1956 verhuisde COVA naar Edegem, het centrum van de snijbloemcultuur in België.

Directeur L. Mussche van Produco Wetteren

Produco is een veiling met eigen vervoer

De in 1944 gestichte Veiling van 't waasland werd na de oorlog een "zorgenkind", maar dankzij de inspanningen van enkele bestuursleden en de nieuwe directie werd in betrekkelijk korte tijd de opgaande lijn hervonden.

Een medewerker van Produco Wetteren

In 1957 durfden 32 fruit- en groentetelers het aan om in de directe nabijheid van de Groothandelsmarkt in Gent de Gentse Tuinbouwveiling op te richten. Na een moeilijke start bleken de gebouwen in Gent spoedig te klein en werd in Wetteren een terrein aangekocht. Op 28 september 1958 werd daar de eerste veildag gehouden. Met een ledental van 289 werd in dat eerste jaar een omzet van ruim 14 miljoen Bfr. bereikt. 

Opstelling van kamerplanten bij Produco Wetteren

Bron: Primeur 2 - Jaargang 1 - 20 juni 1986


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven