"Snelle registratie groene gewasbescherming onvoldoende"

Het aanbod aan synthetische gewasbeschermingsmiddelen daalt drastisch. Middelen op basis van schimmels, bacteriën, plantextracten en feromonen komen er gestaag bij. De politieke roep om deze groene middelen via een versneld toelatingstraject markttoegang te verlenen, is groot. Hiermee wordt onterecht de indruk gewekt dat het verdwijnen van synthetische producten eenvoudig ‘groen’ opgevangen kan worden, stelt Jolanda Wijsmuller van Bayer in een bericht vanuit persbureau ANP naar aanleiding van het verschijnen van een Vlaams biolandbouwrapport

Groene innovaties
De afgelopen jaren zien we geregeld dat de etiketten van reeds geregistreerde groene middelen worden uitgebreid via een kleine uitbreiding gebruiksgebied. Zo wordt de toepassing uitgebreid naar veel teelten omdat veel gewassen in Nederland in de categorie kleine teelten vallen. De groene middelen zijn in het algemeen vrij breed beschikbaar.

De groene middelen die nu op de markt zijn worden doorgaans zorgvuldig ingebed in een ‘synthetisch’ gewasbeschermings-programma. Waarom? Het werkingsniveau van groene middelen varieert doorgaans van 40 tot 80 procent. In een strategie met een paar robuuste hoekstenen functioneren groene middelen in voldoende mate. Er is veel onderzoek nodig om vertrouwen in de werking te generen bij de adviseur en bij de land- en tuinbouwer, om het middel goed te positioneren en om de werking te optimaliseren.

Er is een risico dat kansen voor groene middelen gaan afnemen omdat teveel synthetische actieve stoffen verdwijnen en het dan niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld eerst curatief met een synthetisch middel de ziekte- of plaagdruk te verminderen. Het werkingsniveau van het groene middel kan dan te laag zijn voor boer of tuinder.

Groene middelen tot en met 2030
In een EU-database staan groene actieve stoffen die in het goedkeuringsproces zitten. Als deze stoffen op EU-niveau zijn goedgekeurd, moeten ze daarna nog als product in de landen worden geregistreerd. Dit kost tijd. Dat kan wellicht sneller.

We kunnen nog enkele nieuwe feromonen verwachten, een grotere diversiteit aan nieuwe stammen van schimmel- of bacteriesoorten die al op de markt zijn plus enkele nieuwe soorten en een aantal plantextracten. Zelfs als al deze groene actieve stoffen volgend jaar op de markt zijn, is het met de huidige synthetische middelen onvoldoende om de gaten te kunnen opvullen die er nu al zijn in het middelenpakket.

Door alleen in te zetten op snellere registratie van nieuwe groene middelen slaan we de plank mis. Voor een gezonde oogst moeten we op alle vlakken investeren. Van robuuste teeltsystemen, innovatie in veredeling, tot behoud en snelle registratie van alle middelen die veilig zijn voor mens, dier en milieu.

Voor meer informatie:
Jolanda Wijsmuller
Bayer CropScience SA-NV
jolanda.wijsmuller@bayer.com
www.agro.bayer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven