Oogstrobot in aardbei werkt 24/7 en zal binnenkort ook gewassen monitoren

Tijdens GreenTech werd Berry, Organifarm's plukrobot voor aardbeien, voor het eerst aan het publiek onthuld. Na twee jaar ontwikkeling is het product nu marktrijp.

In Delphy's Innovative Soft Fruit Centre zag een beperkt aantal mensen al een prototype van de robot aan het werk. Voor eind juli is ook een demo gepland.

De robot is in staat om autonoom door de kas te navigeren en tussen paden te wisselen. Hij biedt een hoge precisie en controleert de kwaliteit van elke vrucht voordat er geoogst wordt. Geplukte aardbeien worden direct gewogen en in punnets geplaatst. De robot kan tot 8 kratten opslaan om de totale oogstsnelheid te verhogen. Dit betekent dat ongeveer 40 kilo fruit kan worden vervoerd tot Berry moet terugkeren om te worden geleegd.

Op dit moment richt Organifarms zich vooral op kassen, omdat de aardbeienrobot gemakkelijk in deze opstelling kan worden geïntegreerd. Binnenkort is de uitrol van het product beschikbaar voor glastuinders in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.

"Momenteel is er nog een hoofdteler nodig, maar misschien kunnen we die behoefte in de toekomst verminderen omdat we extra functies zoals plantmonitoring aan de robot toevoegen", zegt Hannah Brown, medeoprichter en CCO. "Dat is ons uiteindelijke doel, want het zijn niet alleen de oogstmachines waar telers op letten. Met deze toevoeging kunnen telers nog flexibeler zijn door hun oogst te voorspellen en efficiënt te plannen, wat op meerdere vlakken besparingen oplevert."

"Dit opslagsysteem is zeer efficiënt, omdat de robot niet hoeft terug te keren naar een basis om de punnets te legen. Dit bespaart ons veel tijd in het oogstproces", zegt Marian Bolz, medeoprichter en CTO van het bedrijf dat de GreenTech Innovation Award heeft gewonnen in de categorie concept.

"We zijn overweldigd door de belangstelling voor ons en ons product", zegt Dominik Feiden, medeoprichter en CEO. "Het laat zien hoe hard automatisering en oplossingen voor de huidige uitdagingen in de tuinbouw nodig zijn."

Voor meer informatie:
Organifarms
www.organifarms.de    

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven