Nieuwe spuitmast werkt op basis van magnetisering

Tot wel 10% ziektedrukvermindering in gewassen? Het kan met de Growmast, belooft producent Empas over haar nieuwe spuitmast. Deze spuitmast zorgt voor een nog betere bladbedekking van het gewas, waardoor de gebruikte middelen effectiever hun werk kunnen doen. Daarnaast is de mast zo ontworpen dat deze gemakkelijk te monteren is. 

Gezonder gewas door magnetisering
De nieuwe spuitmast moet zorgen voor een nog betere indringing in het gewas. De Growmast werkt op basis van magnetisering. Het blad wordt hierdoor beter geraakt, aan de boven- en onderkant, waardoor de bedekking beter wordt en de werking van de middelen verbetert. Het resultaat: minder ziektedruk en dus een grotere opbrengst.

Tot 10% ziektedrukvermindering
De Growmast zorgt voor een ziektedrukvermindering tot 10% ten opzichte van de traditionele Empas spuitmast. Dit blijkt uit een test die een onafhankelijk onderzoeksbureau uitvoerde op komkommers die waren aangetast door valse meeldauw. Uit een fluortest bleek onder andere dat de onderkant van het blad veel beter geraakt werd door toepassing van de Growmast. Naast komkommer verwacht de producent ook op andere groenten en sierteeltgewassen een beter resultaat. Dit wil Empas graag met telers gaan onderzoeken.

'Plug & play' spuitmast
De Growmast is ‘plug & play’, wat inhoudt dat hij uitwisselbaar is met de bestaande Empas zijspuitmasten en er een minimale ombouw nodig is. Daarnaast is hij leverbaar in verschillende lengtes en past hij onder andere op een spuitrobot. Met de Growmast behaalt een teler het beste resultaat bij een snelheid van maximaal 2 tot 3 kilometer per uur en een werkdruk van 7 bar.

Ervaringen met de Growmast
De Growmast is sinds kort via de eerste dealer verkrijgbaar, namelijk Mertens Groep. Wat zijn hun ervaringen? Hans Beerkens van Mertens vertelt: “Ik zeg altijd: er zijn steeds minder middelen beschikbaar en de eisen worden steeds zwaarder. Dit betekent dat als je gaat spuiten, dat je dit 200% goed moet doen. Daarbij wil je met een zo goed mogelijke spuittechniek een optimaal resultaat behalen. Uit proeven van een onafhankelijk onderzoeksbureau blijkt dat met de Growmast tot zo’n 98% van het blad bedekt wordt, afhankelijk van de manier van toepassen en van het gewas. Dit is een stuk meer dan met een traditionele spuitmast. Het resultaat is een betere bestrijding en minder vaak spuiten.” 

Hans heeft vertrouwen in het systeem van de Growmast: “In de akkerbouw wordt deze techniek al langer gebruikt, met goede resultaten. Op het gebied van spuittechnieken binnen de glastuinbouw zijn er maar weinig doorontwikkelingen om een beter resultaat te krijgen. Door zijn eigenschappen past de Growmast hierbij. Daarnaast is de Growmast een betaalbare en goed toepasbare oplossing.” 

Oproep: testers gezocht
De spuitmast is de tweede helft van dit jaar klaar voor de markt, maar als tester krijgt de teler de kans om hem eerder uit te proberen omdat Empas naast de testen in de komkommers ook wil gaan testen in andere gewassen. Empas zoekt hiervoor 8 telers en in verschillende gewassen die de Growmast alvast willen uitproberen.

Voor meer informatie:
Empas
+31(0)318-525888
verkoop@empas.nl  
www.empas.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven