Australische teler zoekt investeringspartner voor deal van $ 30 miljoen

P'Petual Holdings is een Zuid-Australisch groenteteeltbedrijf. Het bedrijf zoekt een investeringspartner die dertig miljoen dollar in kan brengen. De eigenaren van het bedrijf hebben Colliers aangesteld om een investeringspartner te vinden. P'Petual Holdings is eind jaren negentig opgericht en is uitgegroeid tot een belangrijke groenteleverancier voor supermarkten en groenteboeren in heel Australië en het buitenland.

Jesse Manuel, directeur Agribusiness Transactions bij Colliers, zegt dat de activiteiten van P'Petual de afgelopen jaren aanzienlijk zijn uitgebreid met de toevoeging van een 6 hectare groot kassencomplex, een kantoorgebouw en een pakstation op de oorspronkelijke 6 hectare grote site met dubbelwandige plastic kassen in Buckland Park.

"Met de nieuwe teeltfaciliteit is onze klant een belangrijke speler geworden in de tomaten-, minikomkommer- en auberginesector. Daarnaast heeft het ook een eigen lijn verpakte producten onder het gevestigde merk Ausfresh" zegt Jesse.

"De eigenaren staan open voor vernieuwing en we zijn van mening dat de expertise en relaties die ze met de sector in de afgelopen twee decennia hebben opgebouwd, een aanvulling zullen vormen op een nieuwe kapitaalinjectie die wil profiteren van de huidige vraag naar de producten van P'Petual. Een aandelenpartnerschap om de ontwikkeling en groei van het bestaande bedrijf te versnellen of de verkoop en leaseback van de vastgoedactiva om expansiekapitaal te ontsluiten, kan aantrekkelijk zijn voor passieve investeerders."

Toekomst
Henry Liu, mede-eigenaar en directeur van P'Petual Holdings, zegt zeer enthousiast te zijn over de toekomst van het bedrijf. "We hebben een goede productlijn, een groot en divers klantenbestand en veel land voor uitbreiding. We stellen dus niet alleen een turn-key bedrijf ter beschikking waarop kan worden voortgebouwd, maar ook een onderneming met een teeltgebied dat vrij snel bijna in omvang kan worden verdubbeld als men dat zou willen."

Tim Altschwager, nationaal directeur Agribusiness Transactions, zegt dat P'Petual een sterke focus heeft op duurzaamheid. "P'Petual neemt veel initiatieven om ervoor te zorgen dat het bedrijf zijn impact op het milieu minimaliseert, waaronder een goed waterbeheer met gerecycled regenwater, recycling van de CO2-uitstoot en geïntegreerde plaagbestrijding met de introductie van nuttige insecten in de kassen. De voordelen van dergelijke activiteiten zijn hogere opbrengsten, lagere kosten en een kleinere ecologische voetafdruk", aldus Altschwager.

Het eigendom van P'Petual omvat bijna 60 hectare grond, met twee percelen in Buckland Park, en valt binnen een belangrijke stedelijke groeicorridor waar Walker Corporation residentiële ontwikkelingsprojecten opzet.

Verwachtingen
Altschwager zegt dat de vooruitzichten voor een waardestijging van de site van P'Petual er heel positief uitzien.

"Een groot deel van het onroerend goed is als stadsrand gemarkeerd, bedoeld voor de ontwikkeling van residentiële wijken met een lage en gemiddelde dichtheid en activiteitencentra. Het perceel dat momenteel ontwikkeld wordt, is gemarkeerd als industriezone, bedoeld voor zakelijke, commerciële en industriële activiteiten. Het vermogen van het bedrijf om consistent grote hoeveelheden te leveren zorgt voor een mooie interesse bij supermarkten en andere klanten in Australië, waaronder groothandelaren en tussenpersonen."

Volgens Colliers blijft de Australische agribusiness-sector aantrekkelijk als een alternatief investeringsmiddel voor institutionele beleggers die op zoek zijn naar langetermijnrendementen en portefeuille-diversificatie.

"Als beleggingscategorie zijn Australische voedsel-, land- en tuinbouwactiva bijzonder gewild bij internationale bedrijven en investeerders", zegt Jesse Manuel. "De groeiende wereldbevolking, het betaalbare karakter van Australische grond in vergelijking met andere landen en de toenemende wereldwijde vraag naar Australische voedselproducten hebben de markt voor land- en tuinbouwgrond ondersteund."

"In de afgelopen jaren is Colliers getuige geweest van de opkomst van wereldwijde, geavanceerde spelers in de Australische agribusiness investeringsmarkt. Deze spelers hebben toegang tot kapitaal om de activa-acquisitie en productiviteitstoenames te financieren met behulp van nieuwe technologie of procesintegratie, wat hen uiteindelijk in staat stelt om hun rendement te maximaliseren."

Jesse Manuel zegt dat kassen telers in staat stellen veel meer controle uit te oefenen over de omgevingsomstandigheden en jaarrond te produceren. Zo kan er van hogere prijzen geprofiteerd worden buiten het seizoen.

"Omdat gewassen worden beschermd tegen de weersomstandigheden, is het onwaarschijnlijk dat zelfs extreem weer een invloed uitoefent. De noodzaak om milieubelastende chemicaliën zoals pesticiden, fungiciden en herbiciden te gebruiken wordt sterk verminderd. Veel van het water dat wordt gebruikt om de gewassen te besproeien, kan worden teruggewonnen en gerecycled, wat verspilling en overtollige waterkosten minimaliseert. Alternatieve brandstoffen zoals zonne-energie of gas kunnen worden gebruikt voor verwarming en andere teelttaken, waardoor de energiebehoefte en de ecologische voetafdruk wordt verminderd."

Voor meer informatie:
Colliers
www.colliers.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven