Bedrijfsbezoeken aan Nederlandse telers in Portugal

Deze maand bracht het landbouwteam van het ministerie van LNV een bezoek aan Alentejo om kennis te maken met enkele Nederlandse agrarische ondernemers in Portugal. In deze regio zijn ondernemers in verschillende sectoren te vinden de tuinbouwsector, inclusief planten en roodfruit. De ondernemers vertelden vol energie over hun mooie bedrijven, maar lieten ook hun zorgen blijken, o.a. over de gestegen productiekosten, de Brexit en het gebrek aan water.

Frestia Portugal
Zo gingen ze onder andere langs bij Frestia (directeur Ferry Enthoven). Frestia is een producent van zoete paprika’s en snacktomaten. Frestia heeft uitsluitend moderne glazen kassen met diffuus glas en een moderne teelttechniek. Zij maken gebruik van hydroponics en biologische gewasbescherming. Frestia beslaat nu een teeltoppervlakte van 19 ha glazen kassen en teelt jaarrond vanwege het gunstige klimaat in de streek van Odemira. Frestia heeft 150 vaste werknemers in dienst en daar komen, op piekmomenten, nog eens 50 uitzendkrachten bij.

First Fruit
Bij Gijs Hogendoorn van First Fruit begaven ze zich in de zachtfruitsector. Zij produceren hoofdzakelijk frambozen maar ook bramen en in mindere mate aardbeien. First Fruit was één van de eerste Nederlandse zachtfruittelers die zich in Odemira vestigde. Al zijn producten zet hij af in Spanje, België, Italië en Zwitserland. First Fruit heeft 130 werknemers in dienst.

Odemira
In zijn algemeenheid zijn er rondom Odemira veel tuinders gevestigd. Dit gebied ligt grotendeels in een natuurpark, wat uitdagingen oplevert bij het verkrijgen van vergunningen. Daarnaast vormt het watertekort ook een probleem. Zij worden van water voorzien via het nabijgelegen stuwmeer Santa Clara. Doordat 2022 waarschijnlijk het droogste jaar sinds 50 jaar wordt, staat het water in het stuwmeer heel laag. Er is nog water maar om water op te kunnen blijven pompen, zal eerst nog extra toestemming verleend moeten worden. Mede vanwege de verschillende belangen in de regio, laat deze beslissing nog op zich wachten.

Alqueva
In tegenstelling tot het Santa Clara stuwmeer, heeft het Alqueva stuwmeer nog voldoende water.

Het Alqueva stuwmeer is het grootste stuwmeer van Europa. Het irrigeert 120.000 ha landbouwgrond, voorziet 200.000 mensen van water en produceert voldoende waterkracht om een stad met meer dan 500.000 inwoners van water te voorzien. 

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven