Hans-Jörg Friedrich van Pfalzmarkt:

"Op zoek naar geothermische locaties voor kas"

Pfalzmarkt houdt ook in moeilijke tijden koers en laat zien dat men op de groenten- en fruitteelt in de Pfalz kan vertrouwen. Pfalzmarkt-directeur Hans-Jörg Friedrich sprak begin mei bij de start van het nieuwe verse groentenseizoen onder andere over ontwikkelingen op het gebied van de kasteelt. 


Directeur Hans-Jörg Friedrich

Vorstbestendigere kiwi's
Naast vollegrondsgroenten richt Pfalzmarkt zich sinds afgelopen jaar ook op de teelt op water van sla met kluit, waarvoor sinds vorig jaar ook een kas beschikbaar is. "De teelt van tricolore sla moest in de verlengde proefteelt nog enigszins worden bijgesteld, aangezien de groene sla beter groeit dan de rode sla in de driekleurige combinatie", aldus Hans-Jörg.

Maar ook wat betreft fruit ontwikkelt de telerscoöperatie zich verder: "Met de stijgende temperaturen zullen we in de toekomst in de 'groententuin van Duitsland' onder andere ook kiwi's gaan telen. We werken bovendien aan rassen die in de winter resistenter zijn tegen vorst. Ook de verkoop van de sojaplant edamame is goed op gang gekomen. Vooral voor veganisten is dit product een goede vleesvervanger."

Grotere vraag naar kassen
Hans-Jörg vermoedt dat de kasteelt in Duitsland toe zal nemen: "Men hoort en leest dat de bouw van steeds meer kassen gepland wordt. Na de succesvolle proefteelt op het gebied van hydrocultuur houden we ons nu ook al twee jaar bezig met de planning van een uitgebreid kasconcept. We zijn hiervoor vooral op zoek naar geothermische locaties. Want de energiekwestie is momenteel allesbepalend."

Moeilijke tijden voor gebundelde groenten
"Kropsla zal van betekenis blijven. Het is echter niet meer het massaproduct dat het ooit geweest is, aangezien pluksla en bonte sla sinds enige tijd populairder zijn op de markt", vervolgt Hans-Jörg.

Het gevaar bestaat echter dat bijzonder arbeidsintensieve groenten zoals bijvoorbeeld bospeen, bosuien en radijs steeds meer van de markt verdwijnen. "Als we bij deze groenten met een minimumloon van 12,00 euro per uur moeten werken, zal dat niet mogelijk zijn. De prijs van radijs zou bijvoorbeeld zo sterk verhoogd moeten worden dat de consument ze waarschijnlijk niet meer wil kopen. In dit verband rijst ook de vraag of we de handel ervan kunnen overtuigen deze groenten machinaal te oogsten en ze zonder loof te koop aan te bieden. bosuien zouden dan los verkocht moeten worden."

Hier is ook een artikel over de start van het verse groentenseizoen bij Pfalzmarkt te vinden. 

Voor meer informatie:
Hans-Jörg Friedrich
Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG
Neustadter Str. 100
D-67112 Mutterstadt, Duitsland
info@pfalzmarkt.de 
www.pfalzmarkt.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven