Slimme kas heeft koeling voor 'lange' kassen

Kassenbouwer Huete International is bezig met verschillende projecten. Een daarvan bestaat uit een semi-gesloten kas op het terrein van het experimentele Spaanse teeltbedrijf CEBAS-CSIC, een centrum voor de teelt van veilig voedsel van goede kwaliteit voor duurzaam gebruik. Deze kas is het Opticlima-model en is bedoeld als onderzoeksfaciliteit.

Dit model is het model waarmee J. Huete International resultaten wil boeken die de ervaring binnen de beschermde teelt verbetert met volledige apparatuur. Het heeft een koelingssysteem dat is ontworpen voor kassen die langer zijn dan 120 meter en een verwarmings-systeem dat kan variëren tussen leidingen of ventilatoren. Daarnaast is de Opticlima zo ontworpen dat de warme lucht van boven naar beneden via verschillende openingen opnieuw gecirculeerd kan worden, wat zorgt voor aanzienlijke energiebesparingen.

Een ander belangrijk systeem in de Opticlima van J. Huete International is het CO2-injectiesysteem, dat zich in de gang naast de kas bevindt en op homogene wijze wordt verdeeld over de gewassen via de verschillende openingen. De specificaties van deze installatie zorgen ervoor dat het mogelijk is om hoge CO2-niveaus te bereiken en behouden.

Op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid kan Opticlima daarnaast gebruikmaken van ontvochtigers in de naastgelegen gang, voor een gelijkmatige verdeling van ontvochtigde lucht. Het is ook mogelijk een koeler te installeren in kassen waar de vraag naar koude lucht hoog is. Deze lucht kan vanuit het gangpad via de openingen worden geïnjecteerd.

Gezien de geavanceerde technologie van dit kasmodel moeten de volgende zaken nog vermeld worden, meent de kassenbouwer:

  • Klimaatbeheersing: Software om het klimaat en positieve druksystemen te beheren.
  • Ventilatie: De ventilatoren zijn altijd in gebruik, hun snelheid is aan te passen aan de klimaatomstandigheden.
  • Hercirculatie: De semi-gesloten kas en ramen met positieve druk regelen de luchtstroom de kas in en uit. Doordat er minder ramen zijn, is er minder schaduw nodig en blijft er meer licht over voor de gewassen.
  • Openingen: Deze apparatuur heeft een indeling die is aangepast aan de positie van het gewas, de luchtstroomsnelheid en de druk waarbinnen deze gecirculeerd moet worden.

J. Huete is aanwezig tijdens GreenTech Amsterdam in stand 01.227

Voor meer informatie:
Javier Huete
J. Huete International
info@jhuete.com   
www.jhuete.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven