Nieuw basilicumras verenigt traditie en resistentie

Het veredelingsprogramma van het Italiaanse SAIS Sementi heeft de Gentile (sa 1164) basilicum voortgebracht. Deze basilicum van het Genovese-type is een beschermd ras dat volgens de ontwikkelaars makkelijk herkenbaar is aan de vorm van het blad en de krachtige groei en productiviteit van de plant. Net als de Superbo en Gecom rassen is deze basilicum geschikt voor de meest uiteenlopende teeltomstandigheden en voor diverse marktbestemmingen, in pot, als voorgesneden product, in een bundeltje of voor de verwerkende industrie. 

SAIS is teruggekeerd naar het klassieke type met een oliegehalte en een hoeveelheid aroma's die aanleunen bij die van Superbo, een enigszins heldere groene kleur, een snelle groei van de plant en een hoog bladgewicht. De plant heeft middelgrote internodiën en is geschikt voor verschillende teeltmethodes, zowel in de kas, in de buitenteelt als teelt op water. In 2021 en 2022 is de productiviteit en het aanpassingsvermogen van Gentile voldoende bewezen in meerdere representatieve teeltbedrijven in Ligurië, Lazio en Sicilië.

De eigenaren van het bedrijf Aromatiche d'Autore

De eerste resultaten werden waargenomen bij het bedrijf Aromatiche d'Autore, dat al twintig jaar gespecialiseerd is in de teelt van aromatische planten. Het bedrijf produceert voornamelijk vers gesneden producten, dat het op de markt brengt in Italië en het buitenland. Voor het gesneden product hebben ze de teelt geëvalueerd in de kassen en in buitenteelt op Sicilië.

Vergeleken met andere belangrijke rassen behaalde het bedrijf met Gentile hoge gemiddelde opbrengsten en een goede houdbaarheid van het product. "Gezien de uitstekende resultaten zijn we serieus de mogelijkheid aan het bekijken om het areaal uit te breiden. We zijn zeer tevreden met het product dat ons zekerheid geeft over kwaliteit, opbrengst, houdbaarheid en resistentie tegen meeldauw", merkt Rosario Autore op.

Tegenwoordig lopen er uitgebreide proeven met basilicum in hydrocultuur in Lazio, in de buitenteelt voor de verwerkende industrie en in kassen in Ligurië voor de traditionele afzet in bundels.

Gentile zorgt voor een opmerkelijke vooruitgang in het rassenpanorama van basilicum. Qua smaak en andere uiterlijke eigenschappen behoort het tot het traditionele Italiaanse type, maar met z’n resistentie tegen meeldauw is het beslist een innovatief product.

Voor meer informatie:
S.A.I.S. Sementi S.p.a. 
Via Ravennate 214
47521 Cesena (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 384250
sais@saissementi.it
www.saissementi.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven