maar compenseert daling areaal buitenteelt niet

Beschermde aardbeienteelt in opmars in Duitsland

Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek Destatis werden in 2021 op 2.000 Duitse tuinbouwbedrijven aardbeien geteeld op een areaal van 12.500 hectare. Met 130.630 ton lag de aardbeienoogst in het land in 2021 14% lager dan in het voorgaande jaar. Dit was enerzijds te wijten aan de daling van het vollegrondsareaal met ongeveer 5 procent tot 10.643 hectare, en anderzijds en vooral aan de koele, regenachtige zomer, waardoor sommige telers de aardbeienoogst in de vollegrond voortijdig hebben moeten beƫindigen.

Tegen de trend in is het aantal bedrijven waar aardbeien worden geteeld, opnieuw met bijna 2,5% gestegen tot 2.000 bedrijven. Dit is echter alleen te danken aan het coronajaar 2020, waarin minder telers aardbeien hebben geteeld. De beschermde teelt is met ruim 11% (188 hectare) toegenomen tot 1.857 hectare, maar kon de daling van het areaal dat in de openlucht werd geoogst met 546 hectare, niet compenseren.

Beschermde teelt in opmars
Terwijl in de vollegrond 9,02 ton aardbeien per hectare werden geoogst, bedroeg de hoeveelheid aardbeien die in de beschermde teelt werd geoogst 18,62 ton per hectare, dat is dus twee keer zoveel.

Bron: Destatis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven