Nieuw tijdperk brengt nieuwe uitdagingen voor Mexicaanse telers

De laatste jaren is de Mexicaanse tuinbouwsector snel gegroeid, maar de stijgende kosten vormen tegenwoordig een grote uitdaging voor telers en investeerders. Zoals in veel landen over de hele wereld vormen de hogere teeltkosten en transporttarieven een grote uitdaging voor de telers.

Van 27 tot en met 29 april werd de vakbeurs GreenTech Americas in Querétaro, een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Mexico, gehouden. De exposanten hebben de sector de afgelopen jaren snel zien groeien, maar hoe is de situatie nu? Verschillende leveranciers vertellen ons over de grootste uitdaging waar telers momenteel mee te maken hebben.

Stabiliteit van de teeltkosten
Volgens Manuel Soto, algemeen directeur bij Paskal Mexico, is een van de grootste uitdagingen voor Mexicaanse telers de stabiliteit van de teeltkosten die rechtstreeks verband houdt met de stijging van de inputprijzen. "Alle geïmporteerde materialen hebben aanzienlijke stijgingen gezien als gevolg van zeevracht."

Dan is er nog het beheer en de controle van de gezondheid van de gewassen, voornamelijk het tomatenvirus. Het resulteert in een behoefte aan zekerheid in de verkoopprijzen op de exportmarkt, wat altijd een uitdaging blijft voor telers: ze hebben te maken met hogere kosten en grotere onzekerheden, maar weten niet of deze investeringen zullen renderen.

Paskal Mexico is een leverancier van kasbenodigdheden zoals spantondersteuningssystemen en hogedraadhaken. "We hebben een beleid van gematigde prijsstijgingen gehandhaafd om onze klanten te ondersteunen. Dat wil zeggen dat we de prijzen van onze producten niet in dezelfde mate verhogen als de stijgingen die we ontvangen voor grondstoffen en zeevracht," besluit Manuel.

Virusvrij blijven
"Sinds het begin van de pandemie, stellen we  voeding van kwaliteit nog meer op prijs. Vanuit Mexicaanse kassen leveren we vooral aan onze noorderburen de VS en Canada, een van de meest restrictieve markten ter wereld in de zin van virusvrij en ziektes; dat is de uitdaging voor Mexicaanse telers," zegt Heriberto Camarena van Filclair Greenhouse América. Als leverancier van kassenprojecten helpt Filclair telers de juiste kas te bouwen om een veilige teeltomgeving te creëren. "Daardoor kunnen telers beter telen, hoeven ze minder gewasverbeteringsmiddelen toe te passen (die tegenwoordig echt duur zijn) en komen er minder virussen voor."

Volgens Heriberto zijn het implementeren van de juiste technologie, zoals kunstmatige intelligentie, big data en robots, enkele van de toekomstige snufjes van de kasteelt. "Maar in de tussentijd is het nog steeds een 'dure' oplossing. Om dat te voorkomen, zijn ze als eigenaren en telers op zoek naar kassen die het mogelijk maken om in medium en medium tot hightech toepassingen meteen perfect te telen en weten ze ook dat diezelfde kas in de nabije toekomst perfect zal werken in combinatie met andere hightech oplossingen. Green Safety is niet alleen om ons erfgoed veilig te stellen, maar ook een compromis van onszelf aan het milieu en de toekomst."

Kokosaanbod
Sinds 2018 werkt Julio del Toro samen met Dutch Plantin en importeert hij kokosproducten op de Mexicaanse markt, omdat hij de vraag naar hydrocultuur met stabiele uitgangsmaterialen zag toenemen. Vooral de groeiende blauwe bessenmarkt heeft een grote vraag naar stabiele kokosproducten laten zien; iets dat alleen maar wordt afgedwongen door de geringe watervoorraden die beschikbaar zijn voor de tuinbouw. "Het gebrek aan water dat beschikbaar is voor de tuinbouw biedt telers een uitdaging."

Tegenwoordig ziet Julio ook hoe de kostenstijging van voorraden zoals meststoffen en andere middelen een grote uitdaging vormen voor telers, omdat ze deze kosten moeilijk kunnen doorberekenen in de keten.

Een fotoreportage van de beurs volgt nog.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven