Krachtenbundeling om alle Franse land- en tuinbouwfolies te recycleren tegen 2023

A.D.I.VALOR en Plasticlean, een dochteronderneming van Groupe Calvet, hebben hun partnerschap geformaliseerd om een nieuw recyclingstation op te kunnen richten voor de ontwikkeling van gerecyclede land- en tuinbouwfolie. Met een capaciteit van meer dan 10.000 ton per jaar zal met behulp van het nieuwe station tegen 2023 alle in Frankrijk gebruikte land- en tuinbouwfolie kunnen worden gerecycled.

Plasticlean heeft een industriële lijn ontwikkeld om de meest vervuilde land- en tuinbouwfolies in het kader van recycling intensief en efficiënt te kunnen 'reinigen'. De lijn bestaat uit een versnipper-, was- en droogfase, gevolgd door een verpakkingsfase waarin van de vlokken plastic balen worden gemaakt. Het recyclen van deze gebruikte plastic folies vermindert het gebruik van grondstoffen en verkleint de impact op het milieu.

Het eerste recyclingstation in Frankrijk is speciaal ontworpen voor het ‘opschonen’ van deze specifieke categorie van plastic land- en tuinbouwfolie. Om na te kunnen gaan of dit ‘opschonen’ een succes wordt, is een proefproject gestart. Als het project succesvol blijkt, dan zou dit moeten worden herhaald in andere Europese landen waar ook veel vervuilde plastic land- en tuinbouwfolies worden gebruikt.


Van links naar rechts: Luc Sytsma (CPA), Pierre de Lépinau (A.D.I.VALOR), Christophe Calvet (Plasticlean), Bernard le Moine (CPA) en Stéphane Guesney (A.D.I.VALOR) / © A.D.I.VAL

Secundair kunststofmateriaal van hoge kwaliteit
Plasticlean produceert gerecycleerde kunststoffen op basis van LDPE (polyethyleen met een lage dichtheid). Die gerecyclede kunststoffen worden geproduceerd in de vorm van vlokken die weer worden verpakt in afgedekte balen. Deze gerecycleerde materialen kunnen rechtstreeks worden samengeperst of geëxtrudeerd door kunststoffabrikanten. Gezien hun extreme zuiverheid kunnen de vlokken bovendien gemakkelijk worden verwerkt bij de product van nieuwe kunststoffolies.

"Dankzij het feit dat de procedure heel efficiënt, de ontvangen land- en tuinbouwfolies heel homogeen zijn en uitsluitend uit polyethyleen met een lage dichtheid bestaan, kunnen we de markt een bijzonder zuiver plastic materiaal bieden," vertelt voorzitter van Plasticlean Christophe Calvet.

Volgens Jacques Benaize, financieel directeur van Groupe Calvet, "is Plasticlean bij de start van het project verantwoordelijk geweest voor een investering van 4,3 miljoen euro en de creatie van 10 nieuwe banen. Het recyclingstation gaat naar alle waarschijnlijkheid in februari 2023 in bedrijf en in 2023 3.500 ton aan secundaire kunststoffen moeten kunnen produceren."

Uitbreiding van de recyclingcapaciteiten in Frankrijk
A.D.I.VALOR is met alle aandeelhouders begonnen aan een ambitieus programma om in 2022 en 2023 in Frankrijk 4 recyclingstations voor tuinbouwfolies en verpakkingen op te kunnen richten, om zo de recyclingcapaciteiten van het land te kunnen vergroten en te kunnen verplaatsen. Het recyclingstation is bewust in Vendargues gebouwd, in de buurt van Montpellier. Op die plek bevindt het zich namelijk op het kruispunt van de twee belangrijkste teeltgebieden in het zuiden van Frankrijk. Door te streven naar een verminderd gebruik van grondstoffen weet Plasticlean zich als een nieuwe speler te positioneren binnen de circulaire economie in de Franse regio Occitanië.

Volgens Stéphane Guesney, verantwoordelijk voor logistiek en recycling bij A.D.I.VALOR, "is de keuze van de locatie voor dit nieuwe station geheel in de lijn van onze wens om de milieutechnische en economische gevolgen van het vervoer te beperken. In het kader hiervan zijn we van plan om transit-opslagplatforms te realiseren voor de partijen die in de verder afgelegen teeltgebieden worden verzameld, wat ons zal helpen bij het jaarrond veiligstellen van de bevoorrading van de fabriek."

100% van de plastic land- en tuinbouwfolies gerecycleerd in 2023
Gezien het gebrek aan beschikbare recyclingstations in Frankrijk en de rest Europa, was het storten van de gebruikte land- en tuinbouwfolies in opslagplaatsen voor niet-gevaarlijk afval tot nu toe de enige mogelijke verwerkingsoplossing.

Dankzij het Plasticlean-project zal vanaf 2023 100% van de in Frankrijk gebruikte land- en tuinbouwfolie worden gerecycleerd. "Het project is een echte technologische uitdaging omdat deze vervuilde land- en tuinbouwfolies voorheen niet gerecycleerd konden worden", legt algemeen directeur van A.D.I.VALOR Pierre de Lépinau uit. "De Franse sector voor het beheer van land- en tuinbouwafval is goed op weg om 100% van de plastic land- en tuinbouwfolies in te zamelen en 100% daarvan recyclebaar te maken."

Voor Luc Sytsma, voorzitter van het Franse Comité voor Kunststoffen in de Land- en Tuinbouw, "weerspiegelt dit project echt de ambitie van het initiatief ‘Agriculture Plastique et Environnement’. De doelstellingen luiden namelijk als volgt:

- de nuttige toepassingen van kunststoffen in de land- en tuinbouw bestendigen en tegelijk hun impact op het milieu beheersen

- actief bijdragen aan de ontwikkeling van een circulaire economie die minder grondstoffen gebruikt."

Voor meer informatie: 
adivalor.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven