"Kassenpark Honduras moet de grootste producent-exporteur in de Midden-Amerikaanse regio worden"

Met 35 hectare kassen gebouwd tijdens de pandemie, nog eens 52 hectare in aanbouw en plannen om tot 160 hectare te installeren tegen 2024, is het Agroparque AgroAlpha-Orquídea Honduras op weg om de grootste producent-exporteur van tomaten, paprika's en chilipepers in de Centraal-Amerikaanse regio te worden. Het kassenpark zal niet alleen een grote verscheidenheid aan groenten naar de Verenigde Staten en Canada exporteren, maar ook het gebruik van kastechnologie voor het planten, oogsten, verpakken en exporteren bevorderen.

Hightech teelt in Honduras
Vorig jaar werden kassen gebouwd in het Agroparc, dat gelegen is nabij het dorp Las Tapias, in het zuidelijke Honduras departement Choluteca. Inmiddels worden elke dag tomaten en diverse pepers (paprika's en chilipepers) geoogst en geëxporteerd naar de VS en Canada. Als het aan Ricardo Lardizábal (Raca), de algemene directeur van het Agro Alpha park ligt, is dit nog maar het begin. Hij gelooft dat de gekozen teeltmethoden deuren voor de regio zullen openen.

"Innovatie is een van de pijlers van de filosofie van Agroparque AgroAlpha-Orquídea Honduras, daarom hebben we gekozen voor duurzamere en meer kosteneffectieve teeltmethoden", zegt hij. Hij legt ook uit hoe ze bijvoorbeeld gebruik maken van biologische ongediertebestrijding om agrochemicaliën te verminderen. "Het is bewezen dat deze de productiekosten met een factor zes verlagen en tegelijkertijd de opbrengst verhogen."

Andere methoden die AgroAlpha toepast zijn onder andere hydrocultuur irrigatiesystemen waarbij de gewassen worden geteeld op een substraat van kokosvezel, in combinatie met een irrigatieschema waarbij de voedingstoffen met een hoge frequentie worden toegediend. "Dit is een opmerkelijk ontwerp voor onze regio, met klimaatregeling om de groeiomstandigheden voor de gewassen te optimaliseren", zegt Raca. "Dankzij geavanceerde technologie kunnen we de vochtigheid, lichtintensiteit en temperatuur regelen om de ideale omstandigheden voor gewasproductie en ongediertebestrijding te garanderen."

Waterbeheer
De zuidelijke zone van Honduras, waar het agropark zich bevindt, is bevoorrecht met een klimaat dat gunstig is voor de teelt en oogst van paprika's en tomaten, zegt Raca. "Het is een gebied met de ideale hoogte voor het planten omdat het lagere gemiddelde temperaturen, hogere straling en meer uren zonlicht heeft dan de rest van het land."

Het is echter ook een dorre regio van het tropische land Honduras, en daarom is het beheer van natuurlijke hulpbronnen (met name water) van het grootste belang voor de duurzaamheid van hun productiestrategie op lange termijn. "Om het complexe probleem van het telen in een regio met waterschaarste aan te pakken, moesten we creatief worden, en daarom besloten we het regenwater op te vangen via een reeks afvoerpijpen die in verschillende grote reservoirs uitmonden", laat Raca zien. "Maar gezien de geringe hoeveelheid regen die in de regio valt, hergebruiken we ook het afvoerwater van irrigatie. Het overtollige water stroomt door buizen en wordt vervoerd naar een ruimte die is uitgerust met gespecialiseerde apparatuur die tot taak heeft het afvalwater te steriliseren en het later te recirculeren, versterkt met de oorspronkelijke voedingsoplossing."

Dit betekent dat AgroAlpha zijn water- en meststoffenverbruik met bijna 40% vermindert. "Nu lopen we voorop voor andere producenten in de regio die hun watervoetafdruk willen verkleinen." Hij voegt eraan toe dat dit een belangrijke rol is die het gebied wil spelen: andere telers inspireren en laten zien wat er mogelijk is met moderne landbouwtechnieken.

Zonnepanelen
En er is meer aan de hand. "Met AgroAlpha-Orquídea Honduras zetten we ons in voor innovatie en duurzame ontwikkeling, waarbij we altijd in de gaten houden dat we een positieve impact hebben op het milieu. Daarom hebben we het gebruik van zonnepanelen geïmplementeerd voor alle operationele processen van de AgroAlpha Agroparque. Het gebruik van deze milieuvriendelijke alternatieven vermindert de vervuiling en het gebruik van fossiele brandstoffen." Vermeldingswaardig is ook dat het bedrijf beschikt over stroomgeneratoren voor alle weersomstandigheden, inclusief het energieverbruik in de verpakkingsruimte 's nachts.

Banen creëren
De directe betrokkenheid van AgroAlpha-Orquídea Honduras Agroparque bij de gemeenschap komt tot uiting in het scheppen van banen voor de nabijgelegen gemeenschappen. In minder dan een jaar tijd zijn in het gebied 900 nieuwe vaste banen gecreëerd en 3.000 indirecte banen. Ook wordt steun verleend aan onderwijscentra, buurten en gemeenschapstriage.

Een van de toekomstplannen is om verder uit te breiden om nog meer kansen te creëren en de werknemers op te leiden met de nodige kennis voor een meer welvarende toekomst. "De deuren van Agroparque AgroAlpha-Orquídea Honduras zullen altijd openstaan om alle Hondurese producenten die zich willen wagen op het gebied van teelt onder beschermde gebieden te onderwijzen en op te leiden."

Voor meer informatie:
Ricardo Lardizabal
AgroAlpha
raca@agroalpha.hn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven