Crisisupdate: Relatieve rust, maar voor hoe lang?

Aan het eind van een relatief rustige energieweek een nieuwe crisisupdate. Daarin aandacht voor de ontwikkelingen op de energiemarkten, nieuwe Europese sancties en een tv-uitzending van gisteravond.

Met die uitzending van Stand van Nederland van omroep WNL beginnen we. Voorzitter Adri Bom-Lemstra refereerde er vorige week in een uitgebreid interview al naar. Zij gaf toen aan dat het item haar, juist omdat het verder keek dan alleen de crisisactualiteit, erg aansprak. In het item komen de supermarktketens Dirk van den Broek en Picnic aan het woord en wordt via een item over paprika's de brug geslagen naar de producent, in dit geval Bosch Growers. Teler Wouter, en later ook broer Tijmen en vader Jaco, komen aan het woord. In de kas, maar ook thuis aan de keukentafel. 

De retailers in het item geven aan in een spagaat te zitten tussen producent en consument. Bij Dirk van den Broek tonen ze begrip voor de prijsverhoging die doorgevoerd moet worden om de stijgende kosten bij de producent te dekken, maar willen ze wel graag feiten zien. Als zou blijken dat de prijs voor de teler niet met bijvoorbeeld 25 eurocent, zoals gevraagd in het voorbeeld in de tv-uitzending, omhoog hoeft, maar met 15 eurocent om de kosten te dekken, dan heeft de supermarkt daar de voorkeur voor vanwege de lagere stijging van de kosten voor de consument. Die kan ook niet alles dragen. 

In de uitzending komt ook De Nederlandsche Bank aan het woord. Daar zien ze de inflatie de pan uitrijzen en wijst men erop dat die stijging gestopt moet worden. Hoe sneller, hoe beter, want hoe langer we wachten, hoe meer pijn het hard op de rem trappen gaat doen. De stijging van de inflatie is tegen te gaan met het laten stijgen van de rente. Dat doet ook pijn, maar het is momenteel kiezen tussen twee kwaden.

Het laatste woord in het item is aan de telers. Wouter en Tijmen, de zesde generatie bij het familiebedrijf, willen door. Omdat de consument niet alle kosten kan dragen, kijken zij naar de staat voor steun. De DNB is hier kritisch over en stelt dat in dat geval er voor een koppeling aan de duurzaamheidsdoelen gezorgd moet worden. 

Of het zover komt, is afwachten. De telers geloven in lokaal telen en laten hun kas liever niet te lang leeg. Even kan dat wel, maar niet te lang. Bovendien zou het betekenen dat de paprika die in dat geval vanaf een veld in het Zuiden komt wél heel duur wordt. Een kwestie van vraag en aanbod, dus dan toch liever tegen een hogere vergoeding voor alle stijgende kosten duurzaam telen in de kassen hier. Bekijk het tv-item hier terug. 

Naast terugkijken in deze update ook teruglezen, in dit geval van de update van AgroEnergy met een terugblik op de energieweek. De korte termijnprijzen zijn minder volatiel en dalen licht. Voor de langere termijn stijgen de prijzen echter juist wel nog.

Gas voor zomer 2023 is in de afgelopen dagen zo’n 10% opgelopen naar ca. 65 €ct/m3, valt te lezen in de update. Zelfs de verdere jaren 2024 t/m 2026 zijn met een vergelijkbaar percentage gestegen: Cal-24 is inmiddels opgelopen tot ruim boven de 50 €ct/m3, Cal-25 handelt rond de 40 €ct/m3 en Cal-26 wordt voor zo’n 33 €ct/m3 verhandeld. Blijkbaar wordt een langdurigere afhankelijkheid van LNG ook hier steeds meer ingeprijsd, concluderen de specialisten. Lees hier hun hele update. 


De contractprijs voor winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 

Europa kwam gisteren met een nieuw sanctiepakket. Daarin wordt steenkool uit Rusland in de ban gedaan. De komende vier maanden krijgen lidstaten van de Europese Unie nog de tijd af te bouwen. Het Europees Parlement wil (ook) een ban op Russisch gas. Een grote meerderheid heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat er een Europees importverbod moet komen op Russische brandstoffen, schrijft Nieuwsuur. Maar voorlopig lijkt zo'n importverbod er niet te komen. Lees hier waarom. 

Vlaanderen gaat vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) telers extra steunen om energiebesparende maatregelen te nemen. Dat werd deze week bekend, tijdens bezoek van de minister aan een teler. Details zijn bij het departement van Landbouw & Visserij na te lezen. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven