Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
minister Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) op bezoek bij Denis Plants

Vlaamse tuinbouw kan rekenen op meer overheidssteun bij investeringen in energiebesparing

Glastuinbouwbedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen in bestaande serres kunnen rekenen op verhoogde steun uit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Dat heeft de Vlaamse minister voor Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) aangekondigd bij een bezoek aan Denis Plants in Lochristi afgelopen maandag.

Alles wordt duurder
De huidige hoge energieprijzen wegen zwaar op de sierteeltsector, zeker voor de bedrijven die geen vast energiecontract hebben afgesloten. Denis Plants kan, net zoals 200 collega’s, genieten van een prijs die twee jaar geleden werd vastgeklikt. Maar dat contract loopt af op 31 december, waarna leveringen zullen gebeuren aan de waarschijnlijk hogere gasprijzen van dat moment.

“Dat betekent dat onze warme teelt ongeveer drieënhalf keer duurder wordt. Voor ons bedrijf is dat een extra kostprijs van 200.000 euro”, legde zaakvoerder René Denis uit aan minister Crevits. Dat moet volgens hem gerecupereerd worden in de verkoop, maar dat is niet evident. “Ook transport en toeleveringsmateriaal wordt duurder, zoals turf en plastic”, zo tekent Vilt op (hier). Denis gaat ervan uit dat de prijzen voor zijn klanten zullen stijgen.

Denis Plant
Het bezoek werd georganiseerd door PCS (Ornamental Plant Research Institute) en stond in het teken van innovatie en de ontwikkeling naar een meer klimaatbestendige tuinbouw en landbouw. De nadruk lag op duurzaam waterbeheer en laat Denis Plant daar nu al decennia op in inzetten.

Sinds 2018 is het op filter- en UV-technologie gebaseerde systeem volledig gesloten. Hierdoor kan opgevangen regenwater continu worden hergebruiken en wordt oppervlakte- en grondwater niet aangetast.

Tijdens het bezoek leerde de minister ook over het opkweken van planten op verticale wandpanelen. Een samenwerking tussen Denis-Plants, PCS en Sioen Industries heeft geresulteerd in een nieuw type innovatief waterhoudend textielweefsel waarop planten kunnen worden gekweekt. De ‘Green Living Walls' die aldus worden gemaakt bieden de mogelijkheid om stedelijke omgevingen af te koelen, de afvoer van regenwater te vertragen en aangename groene omgevingen te creëren.

Publicatiedatum: