Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie dagen Fruit Logistica resumé: Veel foto's, veel uitdagingen, maar genoeg kansen

Tholen - Drie dagen Fruit Logistica zitten erop. De stands zijn leeg, de laatste pullen bier ook, en de prijzen zijn verdeeld. De Amela tomaat van het Spaanse Granada La Palma won de Fruit Logistica Innovation Award, dankzij het binnenhalen van tweederde van de stemmen van beursbezoekers. 

Op plek twee eindigde Tevel Advanced Technologies uit Israël. De Israëliërs brachten een autonoom vliegende robot mee om bessen mee te plukken. Op plek drie komen we Syngenta Seeds tegen met de volledig eetbare bloemkool Istem. 

Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's. 

En hier alle AGF-standhouders uit Nederland en België


Pedro Ruiz, President Granada La Palma. Fotocredits: Fruit Logistica

Fruit Logistica is voor de tuinbouw, en zeker voor techniekbedrijven, niet direct de beurs om innovaties te presenteren. Dat was dit jaar niet anders. Genap dong mee naar de prijzen met haar Energy Cover, maar verder was de beurs hier vooral een moment om met collega's, leveranciers en, als ze er waren, telers bij te praten. 

Zoals elk jaar namen de nodige Nederlandse en Belgische bedrijven de moeite naar Berlijn af te reizen voor een rondje beurs, even bijpraten en soms ook voor afspraken op diverse stands. Telers waren er ook, maar het feit dat de beurs in april gehouden werd, maakte dat het er (veel) minder waren dan andere jaren. De teelt verdient alle aandacht, over een maand is de Nederlandse HortiContact en over twee maanden de GreenTech, die met name internationaal gezien wordt als het evenement voor tuinbouwtechniek. 


Niels van den Ende van Stolze met Marco Zwinkels en Tom van Veen van Prins Group. Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's.  

Ook de afwezigheid van grote stands van diverse telerscoöperaties trok minder telers naar de beurs, al was het bij de coöperaties die wel aanwezig waren dan weer goed druk, net als in de stands bij veredelingsbedrijven. Het onderwerp energie- en grondstofkosten lag in die gesprekken bij iedereen op het puntje van de tong.  

Opvallend was aanwezigheid van bezoekers uit opkomende markten als Afrika en ook Zuid-Amerika. Meerdere standhouders gaven aan veel bezoekers uit die continenten in hun stand te hebben gezien. Bezoekers uit Noord-Afrika, waar de Ramadan mensen thuishield, Azië, de Ruslandhoek en ook Noord-Amerika, waar tegelijkertijd de beurs CPMA werd gehouden, waren er minder dan gehoopt. 

Bezoekers informeerden op de stands naar alternatieve energieoplossingen, teelttechnieken voor in kassen (ook al bleek dan soms al snel dat de stap naar bijvoorbeeld telen op goten nog wel een hele grote is als je nog in de open lucht in de vollegrond teelt) en vertical farming. Na jaren van een complete disco met LED-leveranciers op de beurs was dat dit jaar minder. De markt lijkt qua nieuwe aanbieders te zijn gestabiliseerd. 

Tuinbouwtrends dan. Wat kun je zeggen op basis van de beurs? In ieder geval dat tijdens de pandemie het belang van lokale voedselproductie overal ter wereld duidelijk is geworden. 2021 is voor diverse toeleveranciers qua omzet een van de beste jaren ooit geworden. Of het nu gaat om zachtfruit- of groenteprojecten in Mexico, bescherming tegen weersomstandigheden in Zuid-Europa of lokale projecten in Australië, overal ter wereld wordt er ingezet op tuinbouw.


Urban Crop Solutions maakt hun debuut op de Fruit Logistica. Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's.  

En natuurlijk gaat ook de lokale Noord-Amerikaanse markt, gesteund door investeringsbedrijven, hard. Die is dan ook bijzonder populair onder Nederlandse toeleveranciers: de afgelopen maanden openden diverse kassenbouwers een lokale vestiging. En die druk zal alleen maar toenemen: door de pandemie is China bijvoorbeeld enorm moeilijk toegankelijk. Door de oorlog in Oekraïne is bovendien niet alleen de Russische markt weggevallen voor ze, maar is ook Centraal-Azië moeilijker toegankelijk. Het Midden-Oosten geniet weliswaar veel aandacht en er worden mooie projecten gebouwd, maar is het genoeg om de tegenvallende Europese markt op te vangen? 

De logistieke problemen tonen zich ook in het bemachtigen van grondstoffen. Staal en glas zijn al langere tijd moeilijk te verkrijgen en flink duurder geworden, waardoor nieuwbouwprojecten in prijs gestegen zijn. Het afgelopen jaar zijn daar ook voor telers die reeds in bedrijf zijn, grote prijsstijgingen bijgekomen. Energie is het opvallendste en het meest nijpend.

Daar houdt het echter niet op. De prijs van meststoffen is enorm gestegen, net als de prijs van plastic. Dat laatste heeft effect op de teeltbenodigdheden als clips, op verpakkingsmaterialen en indirect ook weer op andere teeltbenodigdheden: de plastic zakken waarin substraat zit, bijvoorbeeld. Onder de druk van virussen als ToBRFV en plagen als Tuta Absoluta, is het belang van hygiënisch telen groter geworden, en dus ook de kosten. 


Het was druk bij Delphy. Links Laura Bautista die zich bezighoudt met vertical farming, Klaas Van Egmond, Arnoud Van Boven, Milan Franssen, Gerjo Engbers en Jeroen Van Buren. Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's.  

Doordat met name Noord-Europese telers in de winter telen met lage temperaturen en hoge stookkosten, hopen telers uit Zuid-Europa en Noord-Afrika de gaten in de markt te vullen en ook vanuit Turkije en Israël is er toenemende interesse in de Europese markt. De hoge transportkosten zijn hier een uitdaging. Voor telers uit de voormalig CIS-landen blijft de Russische markt belangrijk en een goede afnemer, al heeft de volatiele koers van de roebel het ook daar niet makkelijk gemaakt. 

In Nederland wordt veel op steenwol geteeld, internationaal is kokos een belangrijk groeimedium. Leveranciers hiervan kampen al langere tijd met logistieke problemen: de containers, die veelal uit Sri Lanka en India komen, zijn flink duurder door vervijfvoudigde containerprijzen en vertraagde leveringen.  


Gespot in de wandelgangen: IGS met Gina Mercier en Douglas Elder. Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's.   

Het is een grote lijst met uitdagingen waar telers voor staan en de gesprekken met afnemers zijn pittig. De vraag is wie de grens trekt, en waar die komt te liggen. Tegelijkertijd is de lijst met orders lang en breiden bestaande telers verder uit. Schaalvergroting lijkt het sleutelwoord waar de Europese tuinbouwsector nog verder mee te maken krijgt. Verduurzaming, energiebesparing en teeltoptimalisatie zullen nog belangrijker worden en dat biedt dan weer kansen voor de Nederlandse toeleveranciers. Aan hen om de komende tijd met de binnengehaalde leads aan de slag te gaan. Levert er één een goed project op, dan is de beurs in feite geslaagd. 

Bekijk hier de fotoreportage met alle tuinbouwfoto's.