Tholen - Wat doe je als je als teeltadviseur onverwacht lang aan huis gekluisterd bent? Je bedenkt een manier om telers op afstand te kunnen blijven adviseren. Precies dat deed Wim van Wingerden, inmiddels alweer ruim drie jaar geleden.
In de jaren hierna kwam er ook vraag van andere voorlichters om hiermee te kunnen werken. In het voorjaar van 2021 kwam Loek van Leeuwen bij het team en daaropvolgend stapte ook het IT-bedrijf Ignition Computing in het project. Vanaf 1 januari is het ProJoules-portaal gereed voor gebruik.
ProJoules is het modelgebaseerd gewasplanningsplatform voor de vruchtgroenten. De basis, zoals de naam al verklapt, is licht. Of beter nog, joules, de totale som aan licht in de kas op plantniveau. Het platform is in drie talen beschikbaar; Nederlands, Duits en Engels. Meerdere telers en teeltadviseurs werden betrokken bij de ontwikkeling. Dit alles resulteerde in een platform dat volgens de ontwikkelaars eenvoudig in gebruik is en de teeltplannen en realisaties duidelijk in beeld brengt, zowel in getal als in grafiek.
Het team van ProJoules, v.l.n.r.: Maarten Sebregts, Mike Sanders, Daan van Vugt, Loek van Leeuwen en Wim van Wingerden.
Lichtbronnen
De basis voor het gebruik is het invoeren van diverse gegevens. Wim: “Belangrijk is het natuurlijk licht wat we ontvangen. Dit verschilt per regio. Een deel van het jaar heb je te veel, een ander deel te weinig, afhankelijk van de locatie van het bedrijf. De cijfers die daarbij horen, voer je ook in ons platform in. Daarop gebaseerd, ga je je teelt plannen. Binnen ProJoules is het ook mogelijk meerdere kunstlichtbronnen in te voeren, zodat de teler met HPS, LED en/of tussenbelichting ook optimaal zijn teeltplan kan uitwerken.”
De vraag naar meerdere lichtbronnen kwam afgelopen jaar tijdens het ontwikkelproces vanuit de markt. “Vanwege de hoge energieprijzen willen telers kunnen schakelen in hun belichting én ook zien wat dat met het gewas doet. Elk cijfertje, elke waarde die je in het plan verandert, heeft direct effect op het vervolg van je teelt. ProJoules geeft dat ook visueel weer met één keer knipperen met je ogen.”
Voorbeeld van het ProJoules-dashboard. Klik hier voor vergroting.
Aan de hand van deze voorbeeldteelt is te zien hoe er een plan is gemaakt voor een tomatenteelt met gebruik van extra belichting in de winterperiode. “Het gaat erom hoeveel joules er bij de plant komen. Bij moderne kassen betekent dat bijvoorbeeld dat van het natuurlijk licht van buiten 75-80% bij de plant komt. Bij oudere kassen is dat percentage zeker 5 tot 10 % lager. Hier dien je in je plannen ook echt rekening te houden! Dat betekent ook dat er in de zomerperiode berekend kan worden wat het lichtoverschot is en in welke mate een coating hierin de teelt kan ondersteunen.”
Beslissingsondersteuning
Wie denkt dat ProJoules voor autonoom telen is, zit mis. Anders dan andere systemen in de markt, zet ProJoules in op beslissingsondersteuning en niet op een systeem dat vóór de teler klimaat en andere teeltfactoren bepaalt. “Het is voor wie met ProJoules werkt daarom ook belangrijk goed te registreren, met als basis plant, klimaat, licht en CO2. En wie wil, kan ook al veel meer registreren in ProJoules. Denk aan diverse plant- en klimaatregistraties. Dit kan ook met foto’s, om een logboek aan te maken.” De rol van de voorlichter blijft ondertussen belangrijk. “En niet alleen bij het gebruik van ProJoules, maar ook bij alle andere teeltfacetten. Juist door het registeren, geloven wij dat de teler aan het denken wordt gezet. En dat is precies wat het platform beoogt. Bij het gebruik van ProJoules krijgt de gebruiker weer nieuwe inzichten over het telen van zijn of haar teelten. Daarnaast garandeert ProJoules, zwart op wit, dat alle informatie dat op het portal wordt geplaatst, het eigendom is en blijft van de teler.”
Opvallende conclusies
In de afgelopen periode zag het team van ProJoules al voorbeelden van telers die tot opvallende conclusies kwamen over hun lopende teelt of over een afgelopen teelt. Ook dat is namelijk mogelijk, het narekenen van een teelt. Precies ook de reden waarom ProJoules telers uitnodigt in te stappen met de gratis demoversie van ProJoules. Ook eventueel als de teelt al is gestart, kan de teler of teeltadviseur zien wat de teelt gaat doen later in het seizoen, op basis van ingevoerde gegevens.
Eén van de eerste telers op het portal heeft al enige jaren problemen om het vruchtgewicht in de zomer op het gewenst gewicht te houden. Hij dacht de oplossing te vinden door in de zomer één tomaat per tros minder aan te houden. Na inzicht via ProJoules bleek echter dat er juist een teveel aan licht én temperatuur in de kas was waardoor de planten steeds in stress gingen. Deze teler zag in ProJoules het overschot aan licht in de kas en kon met behulp van het programma de juiste coating kiezen, om zo zijn plant meer in balans te krijgen. “Hier ziet hij dat minder licht soms ook méér productie kan geven!”
Teeltplan voor paprika. Klik hier voor vergroting
Visualisatie
Naast het team van ProJoules zijn de eerste gebruikers zeer enthousiast over het portal. “Met ProJoules staat de plant direct in het vizier en kan je het beschikbare licht zo efficiënt mogelijk gebruiken. Met de duidelijke visualisaties wordt ook de oogstvoorspelling nog nauwkeuriger. Wie vergeet te registreren, krijgt een seintje per sms. Door te werken met ProJoules is kennisoverdracht ook makkelijker van ervaren telers op de jongere telers. Die laatsten hebben niet al tientallen jaren teeltervaring in hun hoofd zitten, maar zien met dit systeem wel wat aanpassing van bepaalde teeltfactoren met het gewas en de plantbalans gaat doen. Juist nu super actueel, want heel veel telers telen momenteel noodgedwongen in aangepaste schema’s waarmee ook zij nog geen of weinig ervaring hebben. Een goed plan en inzicht in de teelt met ProJoules is dan van grote waarde.”
Voor meer informatie:
ProJoules
[email protected]
www.projoules.com