Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frédéric Faillières, Darbonne Planasa:

"De zonnepanelen geven de groene asperges een unieke smaak"

Darbonne Planasa, een aspergeteeltbedrijf in Frankrijk, is begin maart met het oogsten van asperges begonnen. "Dit jaar zal iets anders verlopen. Tijdens het vorige seizoen waren de oogstmomenten net wat meer gespreid dan dit jaar, maar dit jaar zullen de partijen ook nog eens later aankomen en meer gegroepeerd zijn. Deze situatie is interessant voor de aspergetelers, die zich hierdoor sneller zullen kunnen organiseren," vertelde Frédéric Faillières, EMEA Head of Northern European Business bij Darbonne Planasa, begin maart.

Een zeer goede start van het witte aspergeseizoen
De zogeheten 'oogstconfiguratie' is deels te danken aan het gunstige weer tijdens het teeltproces. "De koude en vrij droge winter heeft ervoor gezorgd dat we onder uitstekende omstandigheden konden werken, met homogene temperaturen voor de asperges. Sinds het begin van het seizoen is de kwaliteit van de asperges zeer goed, met zeer mooie maten en slechts enkele gespleten asperges. De uitstekende kwaliteit is overigens ook het resultaat van de regenachtige zomer."

Groene asperges geteeld in kassen waarvan de daken zijn uitgerust met zonnepanelen
Hetzelfde geldt voor de groene asperges. Darbonne Planasa teelt deze asperges uitsluitend in kassen waarvan de daken zijn uitgerust  met zonnepanelen. "Het gebruik van zonnepanelen is bijzonder interessant voor de teelt van groene asperges. De zonnepanelen geven de groente bijvoorbeeld een unieke smaak, vooral interessant omdat we het Darlise-ras telen. Darlise-asperges zijn zeer zacht en zeer goed van smaak. Door de schaduw krijgen de asperges een intensere groene kleur. Natuurlijk wordt ook onze productiviteit erdoor beïnvloed. We halen een opbrengst van ongeveer 5 ton/hectare, terwijl de teelt in klassieke tunnels een opbrengst van tussen de 8 en de 10 ton/hectare oplevert. De kwaliteit van de asperges is echter gewoonweg fantastisch."

Naar de eerste asperges wordt reikhalzend uitgekeken
Net als elk jaar zijn de consumenten ook dit jaar weer heel blij met de eerste asperges van het seizoen. Het aantal asperges dat wordt geconsumeerd neemt ook steeds meer toe. Tussen 2005 en 2021 is volgens de gegevens van Kantar de consumptie met 22% per huishouden gestegen. "We zijn tevreden over de start van het seizoen dat werd gekenmerkt door dezelfde verwachtingen als die van de consumenten. Professionals werken ook heel hard om de asperges te promoten."

"Verder waren we eerder deze maand aanwezig op de Internationale Landbouwbeurs in Parijs om de asperges onder de aandacht te brengen en met succes. Alle generaties waren er vertegenwoordigd." Een goed teken, omdat de aspergesector zich echt wil richten op jonge consumenten, die op dit moment nog minder vertegenwoordigd zijn dan oudere consumenten van 65+. De consumptieaantallen onder de 65+’ers zit volgens de gegevens van Kantar nog steeds in de lift.

Op dit moment teelt Darbonne Planasa op 8 hectare groene asperges en op 160 hectare witte asperges. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 700 ton verhandelbare asperges. Darbonne Planasa is bovendien dit jaar toegetreden tot de BGA Asperge des Sables des Landes de Gascogne. "2 tot 3% van onze witte asperges en 30% van onze groene asperges worden via ons lokale netwerk afgezet. Onze volledige opbrengst is bestemd voor Priméale."

Rassenkeuze, robotisering en gewasbeschermingsmiddelen: de drie grootste uitdagingen van de aspergesector
Volgens Frédéric Faillières is de eerste uitdaging voor de telers: het selecteren van de te telen rassen is voor hen allesbehalve eenvoudig. "We moeten aspergerassen kunnen aanbieden die productief, robuust en smakelijk zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Darius-asperges, zeer mooie asperges die over al deze kenmerken beschikken. We zijn heel blij met ons besluit deze asperges in Frankrijk en voor de Franse markt te gaan telen."

De tweede uitdaging binnen de aspergesector heeft te maken met de robotisering van de sector. "We hebben goede hoop dat we binnen 3 à 4 jaar over een krachtig teeltproces zullen beschikken. Dit zorgt ervoor dat we minder te lijden zullen hebben onder het gebrek aan arbeidskrachten dat vooral de aspergesector treft."

"De derde en laatste uitdaging heeft te maken met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We volgen de wettelijke overgang met betrekking tot het gebruik van ecologisch verantwoorde gewasbeschermingsmiddelen op de voet, een overgang die steeds meer door consumenten wordt bekritiseerd.

We zijn zelf echter echt voorstander van deze overgang en bereid om onze teeltmethoden aan te passen, maar het is lastig om deze agro-ecologische verandering door te voeren. Gelukkig is een van de grootste troeven van de tuinbouwwereld het vermogen om zich goed aan te passen aan veranderingen binnen de tuinbouw, de samenleving en de wetgeving."

Voor meer informatie:
Frédéric Faillières
Darbonne Planasa
05 57 71 56 00
ffaillieres@planasa.com

Publicatiedatum: