Zuid-Australische paprikateler teelt ook oranje versie voor gespecialiseerde markt

Braham Produce, een familiebedrijf in de Zuid-Australische stad Virginia, teelt al zo'n 15 jaar oranje paprika's. Eigenaar Andrew Braham zegt dat de markt voor oranje paprika's nog erg klein en gespecialiseerd is.

"Niet al te veel mensen telen de oranje variant. Wij begonnen klein en doen nu ongeveer 2.000 m² in een beschermde teeltomgeving. Je moet voorzichtig zijn met hoeveel je kweekt, want het is een zeer beperkte markt. Van al onze paprikaproductie is slechts zo'n 6-7 procent oranje. De vraag zal langzaam groeien. Het is een trage markt en dat heeft veel te maken met de prijs. De zaailingen kosten drie keer zoveel in vergelijking met de zaailingen van een rode of groene paprika, maar de oranje brengt niet zoveel op."

Foto credit: Zurriyet Brahman via de Instagram-pagina van de bedrijven

Andrew runt samen met zijn vrouw Zurriyet het bedrijf, waar ze 20 jaar geleden begonnen met het telen van komkommers en tomaten.

"Toen begonnen we met paprika's telen en specialiseerden ons in Bell Capsicums, wat het ronde type is," zegt hij. "We hebben winkels en Woolworths bevoorraad met proef kleurverpakkingen die rood, groen en geel bevatten. De meeste mensen hier in Zuid-Australië telen de langere paprika's, of de Lamuyo, dus besloten we ons te specialiseren in blokpaprika's en daar hebben we een hele goede markt voor opgebouwd. We vinden dat ze dikker van schil zijn en langer meegaan. Het is veel meer werk, maar ze zijn goed."

Het seizoen voor oranje paprika's loopt van december tot juli. Braham is van mening dat oranje paprika's de zoetste van alle variëteiten zijn.

"Het is echt zoet lekker," zegt hij. "Ze zijn goed voor je ogen en ze bevatten veel vitamine C. Ze zien er ook leuk uit, toonbaar en ze geven een mooie kleur aan je salades. Maar ze zijn moeilijker te telen en ze brengen minder op dan de normale rode of groene. Vandaar dat ze wat duurder zijn. Er is ook veel meer gewasonderhoud mee gemoeid, waardoor het dus meer kost om te telen. Het telen van een oranje paprika kost een derde meer dan een rode."

Braham zegt ook dat consumenten vaak aangenaam verrast zijn als ze het voor de eerste keer proeven. "Veel mensen zijn bang omdat ze denken dat het nogal bitter is," legt hij uit. "Maar als je het aan ze geeft en ze proberen het, zeggen ze 'wow, dit is lekker'. Het is voor een groot deel educatie. Mensen moeten het te zien krijgen en een smaaktest ondergaan, want dat maakt het allemaal anders. De eerste indruk is dat ze bitterheid verwachten vanwege de kleur, maar ik denk dat het de zoetste van allemaal is."

Voor meer informatie
Andrew Braham
Braham Produce
www.instagram.com/braham_produce


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven