Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
25 jaar zelfstandig onderzoek bij Vertify

"De kennis komt tegenwoordig veel directer bij de teler"

Tholen - Vertify, voorheen Proeftuin Zwaagdijk, viert dat het onderzoekscentrum dit jaar 25 jaar op eigen benen staat. In een eerder artikel werd al stilgestaan bij de geschiedenis van het centrum dat ook in de open teelten actief is.

Deze keer staat team glastuinbouw van Vertify stil bij technische ontwikkelingen in heden en verleden in specifiek deze sector. Al blijkt dat uiteindelijk beide manieren van telen stiekem best met elkaar verweven zijn, of in ieder geval nog veel van elkaar kunnen leren.


Vertify heeft sinds 2018 kassen in het World Horti Center in Naaldwijk, maar ook in Zwaagdijk-Oost en in Honselersdijk staan kassen van Vertify. In Honselersdijk op de locatie van de 'oude' Demokwekerij. "Deze locatie hebben we aangehouden en recent is hierin flink geïnvesteerd. Daarmee is het nog steeds een serieuze onderzoekslocatie voor ons. Belangrijk om aan de vraag naar onderzoek te kunnen blijven voldoen." Fotocredits: World Horti Center

Welke glastuinbouwtechniek uit de afgelopen 25 jaar is jullie team van onderzoekers het meest bijgebleven? En waarom?
Wij doen veel onderzoek naar gewasbescherming, maar anders dan sommige andere onderzoekscentra nemen wij ook daarbuiten heel breed onderzoeken aan. De ontwikkeling van ledverlichting en watergekoelde systemen is velen van ons daarbij bijvoorbeeld echt bijgebleven. Dit waren echt nieuwe ontwikkelingen, waarin we samen met telers proeven gingen opzetten. Het was onduidelijk hoe planten erop zouden reageren. En die onderzoeken lopen nog steeds nu de transitie van HPS naar LED volop gaande is.

In gewasbescherming hebben wij veel ontwikkelingen de revue zien passeren en waren wij vaak direct betrokken bij onder meer de ontwikkeling en integratie van groenere middelen, strategieën voor de integratie van natuurlijke vijanden of het samen efficiënt inzetten van middelen met biologische bestrijders. De resultaten van zulke onderzoeken zie je inmiddels ook in de praktijk terug. 


Vertify doet veel gewasbeschermingsonderzoek

Met de jaren zijn er niet eens zo heel veel nieuwe natuurlijke bestrijders bijgekomen, zeker de afgelopen tien jaar niet. Toch wordt er nog steeds heel veel onderzoek mee gedaan, en niet alleen bij ons. Wij zien dat gewasbeschermingsonderzoek ook steeds meer ook door commerciële bedrijven ingezet wordt, waarbij wij faciliteren. Toeleveranciers en groothandels met een ruim aanbod aan middelen zijn steeds meer ook kennisinstellingen geworden. Kennis die zij ook in toenemende mate verkopen. Zulke kennis moet echter wel opgebouwd worden. Dat doen zulke bedrijven in de praktijk, maar ook in onderzoek, waarin wij meehelpen. Zo bezien is er best wel veel veranderd. De kennis komt nu ook veel directer bij de teler.


Onderzoek in Kalanchoë. Foto-credits: World Horti Center

Bij welke techniek/bij welke ontwikkeling hopen jullie de komende jaren betrokken te raken? En waarom?
Wij hopen betrokken te raken en te blijven bij de doorontwikkeling van nieuwe toepastechnieken. In de sector hebben we met z'n allen telkens weer met allemaal kleine puzzelstukjes te maken. Eén nieuwe techniek of verandering in de teelt heeft op zo veel factoren invloed. Denk aan nieuwe belichting, maar bijvoorbeeld ook aan nieuwe schermingstechnieken. Als daar veranderingen doorgevoerd worden, heeft dat effect op de teelt, natuurlijke vijanden, plantweerbaarheid en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Al dat onderzoek levert ook veel data op. Eind vorig jaar zijn wij daarom de samenwerking aangegaan met TNO en stichting Hortivation om datastromen in de kas op één punt inzichtelijk te maken voor de teler. Hoe dat kan, willen wij in onze kassen demonstreren. Wij zijn daarin zeker niet de enige, maar willen wel een bijdrage leveren in het de teler eenvoudiger maken om keuzes te maken. Keuzes over gewasbescherming, maar ook over energie of teelt.


Eind vorig jaar werd bekend dat Vertify het Hortivation Point, een 0-punt in de kas van waaruit iedereen op dezelfde manier afstanden meet, gaat demonstreren. Dat moment volgt later dit jaar. Op de foto: Jeroen Sanders (Vertify), Egon Janssen (TNO) en Annie van de Riet (stichting Hortivation) 

Welke onderzoeken moeten we dit jaar in de gaten houden? Wat komt eraan?
Omdat we veel 1-op-1-onderzoek doen, komt niet alle kennis direct openbaar naar buiten. Dat gaat vaak geleidelijk, via introductie in de praktijk. Om toch een voorbeeld te geven: Wij zijn samen met veredelingsbedrijven in de sierteelt bezig aan het opzetten van biotoetsen, om inzichtelijk te maken welke rassen er meer of juist minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. In de glasgroenten zie je dat men hierin al veel verder is. De rassenkeuze is daar al meer ziekte- en plaaggevoeligheid gericht. 

Een ander project is een combinatie van belichtingsonderzoek en gewasbescherming. Nu de transitie van SON-T naar LED is ingezet kijken wij naar wat het effect van die nieuwe belichting op biologische bestrijders is. Krijg je bij ander soort licht geen problemen met de productiviteit van de beestjes? 

Een derde voorbeeld is onderzoek naar spuittechniek. Dat doen we in opdracht van Glastuinbouw Nederland. Hier is de vraag: Hoe krijg je de nog beschikbare middelen optimaal in het gewas? Dan gaat het over spuittechnieken. 

En dan zijn er nog de gewasbeschermingsdagen die hopelijk dit jaar weer fysiek plaats kunnen vinden. Daar gaan wij de proeven weer voor op zetten en zijn we ook al druk mee bezig. 


Sjoerd van Marrewijk. Eén van de teamleden van Vertify. Bekijk alle teamleden hier. Fotocredits World Horti Center

Vertify voert zowel in de open teelten als de glastuinbouw onderzoek uit. Leren onderzoekers uit beide takken van sport ook nog van elkaar? En profiteren de telers daar ook van?
Ja, zeker, wij bespreken onze onderzoeken regelmatig met elkaar om op die manier ook te kijken wat er bijvoorbeeld qua kennis in de kas aanwezig is die ook in de open teelten gebruikt kan worden en andersom. Wij zijn ervan overtuigd dat we dat, net zoals in de hele sector kennisdeling van belang is, nóg vaker zouden moeten doen. Qua optimalisatie van spuittechniek zijn ze in de open teelten bijvoorbeeld al verder zijn dan in de glastuinbouw. Logisch ook, onderzoek is daar vanwege strenge emissie-eisen flink in gang geschoten. In de glastuinbouw is dat ook steeds meer het geval en kunnen we hier nog wat van ze leren.

Andersom is het gebruik van biologische bestrijders in de kas weer verder. Ook logisch, omdat ze in open teelten makkelijker weg vliegen en de oppervlaktes groter zijn. Wel heb je daar dan weer flink wat ontwikkeling op het gebied van precisielandbouw, waarin ze dan weer verder zijn dan in de kas. Met visiontechnologie ontdekken ze op grote percelen op specifieke plekken tegenwoordig voedingstekorten die ze heel gericht kunnen aanpakken. In de tuinbouw is precisielandbouw wat dat betreft nog niet zover. We kunnen met z'n allen met andere woorden nog veel van elkaar leren!


Onderzoek in komkommer. Fotocredits: World Horti Center 

Voor meer informatie:
Vertify
info@vertify.nl
www.vertify.nl