"agrarische sector veroveren, te beginnen bij de biologische tuinbouw"

VitalFluid ontvangt 2 miljoen euro investering

VitalFluid, producent van 'bliksemwater', krijgt een financiële impuls van twee miljoen euro. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en VDL Participaties, onderdeel van VDL Groep, investeren in het Eindhovense bedrijf, gevestigd op de High Tech Campus. VitalFluid gebruikt plasmatechnologie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen en een duurzaam alternatief te bieden voor kunstmest.

De financiële impuls wordt ingezet voor uitbreiding van de R&D-activiteiten en de opbouw van de organisatie om een groeiend aantal machines te kunnen leveren aan de tuinbouw, waar de laatste tijd al de nodige testen zijn uitgevoerd, onder meer in komkommer.


Test met natuurlijke stikstof in komkommer bij teler Herman Keijzers  

Bio-tuinbouw
VitalFluid gebruikt de door wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde plasmatechnologie om met behulp van elektriciteit stikstof uit de lucht te halen en op te lossen in water. “Dit Plasma Activated Water kun je het beste vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen”, zegt Paul Leenders, oprichter en CEO van VitalFluid. “Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed. Ons plasmawater - wij noemen het ook wel bliksemwater - heeft hetzelfde effect als een onweersbui; de eerste vijftien minuten heeft het sterk desinfecterende eigenschappen, daarna valt het terug naar water waar een mooie meststof in zit. Dit is een volledig natuurlijk proces met als input enkel water, lucht en elektriciteit. Wanneer je in het proces duurzame energiebronnen inzet is het zelfs 100% circulair. Met deze nieuwe investering kunnen we aan de slag om de agrarische sector te veroveren. Te beginnen bij de biologische tuinbouw.”

Verduurzaming
“VitalFluid is de eerste onderneming die met de plasmatechnologie een commercieel beschikbaar product heeft weten te ontwikkelen”, zegt investment manager Robbert van der Stelt van de BOM. “Daarmee kan het bedrijf een grote rol spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem. VitalFluid zou daarmee ook wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio. De kennis die wordt ontwikkeld is zowel elektrotechnisch, biologisch en chemisch van aard en biedt veel potentie voor werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe technologie.”

“Wij zijn enthousiast over deze samenwerking met VitalFluid en de BOM. Onze collega’s van VDL Industrial Modules in Helmond zijn betrokken bij de ontwikkeling en productie van de machines van VitalFluid. Met deze investering onderstrepen we ons vertrouwen in de technische en commerciële kwaliteiten van dit jonge en innovatieve maakbedrijf uit de Brainportregio”, stelt directeur Bart Rooijmans van VDL Participatie, de activiteit van VDL Groep die investeert in jonge, innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar een ontwikkel- en productiepartner. “Deze samenwerking sluit naadloos aan bij ons cluster Foodtech, waarmee VDL zich richt op het vernieuwen en verduurzamen van de voedselketen.”

Voor meer informatie:
Mark van Boxtel
VitalFluid
High Tech Campus 25-5
5656 AE Eindhoven
+31 (0)85 0603 025
info@vitalfluid.nl 
www.vitalfluid.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven