"wij willen niet dat telers nog langer proefkonijnen zijn"

Italiaans project brengt spelers uit aardbeiensector samen

“Zonder innovatie is de agrarische wereld ten dode opgeschreven. Nooit eerder heeft innovatie in de tuinbouw, mits goed en uiterst professioneel uitgevoerd, bijgedragen tot de heropleving van de sector. Deze verkeert in grote moeilijkheden als gevolg van de vele klimatologische en commerciële problemen”, zegt Loris Gentile, voormalig commercieel manager van Planasa Italia en oprichter van de Gentile-groep, een coöperatie uit Policoro (Matera) die gespecialiseerd is in de teelt en verkoop van aardbeien en bessen.

“Wij hechten veel belang aan onderzoek en innovatie. Daarom hebben wij Fruplant Lab Italia gelanceerd. Dit is een project dat in staat is alle onderzoeksprogramma's wereldwijd te verzamelen, ze in het veld te testen en vervolgens de interessantste en best presterende rassen op de markt te brengen. Het fungeert als een link tussen multinationals/kwekerijen en telers.”

Loris Gentile

“We gaan beginnen met programma's voor rassenonderzoek voor de aardbeienteelt en daarna volgen andere fruitsoorten. Fruplant zal op transparante wijze te werk gaan en zal ook een showroom met proefvelden ter beschikking stellen om het potentieel en de mogelijke kritieke punten van elk ras te evalueren.”

“Eens in de twee maanden worden er vergaderingen en conferenties gehouden om de stand van zaken op te maken met telers en deskundigen uit de sector. Er zullen ook buitenlandse reizen naar coöperaties en telers worden georganiseerd om innovatie uit de eerste hand te ervaren en de meningen te verzamelen van degenen die reeds in nieuwe gewassen hebben geïnvesteerd. Aan het einde van het onderzoek zullen de beste selecties worden bekeken en zal worden nagegaan welke gevolgen zij hebben voor de markt. Alleen de meest interessante rassen zullen in het Fruplant-project worden opgenomen.”

Experimentele velden met nieuwe aardbeienrassen

“Wij zullen dus een kant-en-klaar project aanbieden voor alle bedrijven/multinationals die de Italiaanse markt willen betreden, te beginnen in het zuiden van Italië. Daarnaast bieden we ook een klantenpakket aan van enkele honderden bedrijven in het gebied, waarvan de meeste reeds betrokken zijn bij de aardbeienteelt.” 

“Wij willen niet dat telers nog langer proefkonijnen zijn, aangezien zij vaak degenen zijn die op eigen kosten opdraaien voor het mislukken. Als innovatie niet wordt gevolgd door technische gegevens en professionalisme, kan zij verloren gaan, waardoor het werk van kwekers, onderzoekers en bedrijven zinloos wordt.”

“De laatste tijd ondergaat de tuinbouw een snelle metamorfose. Je kunt de innovatie op het gebied van rassen niet bijbenen. Wij moeten onze inspanningen dus toespitsen op het samenbrengen van agronomische, commerciële en marketingkennis en daarbij geloven in projecten op lange termijn.”

“Wij van Fruplant Lab Italia zullen de projecten van gepatenteerde rassen beheren om de illegale vermeerdering van kweekmateriaal te voorkomen en wij zullen de referentie zijn voor het territoriale beheer van licenties voor screening en bezoeken aan onze klanten. Eind januari zullen wij een selectie maken van de projecten die ons het meest interesseren en waarin wij geloven. Hierbij zullen wij ook rekening zullen met nieuwe rassen die nog niet wijdverbreid zijn in de mediterrane gebieden.”

Voor meer informatie:
Loris Gentile
Progetto Fruplant Lab Italia
(+39) 379 2280437 
direzione@gentilegroupitalia.it 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven