Atrium Agri vervolgt overnamepad met serie overnames

De afgelopen jaren heeft Atrium Agri naam gemaakt als samenwerkingsverband tussen verschillende tuinbouw-toeleveranciers. Nu gaan ze een stap verder: voortaan maken de verschillende bedrijven volledig onderdeel van Atrium Agri.

De groep heeft alle belangen in Havecon, VB Group en PB tec overgenomen, inclusief het deel dat in handen was van investeringsmaatschappij Victus Participations. Tegelijkertijd neemt Atrium Agri ook de uitstaande belangen over in Bom Group, CambridgeHOK en JB Hydroponics, waar ze al bestaande deelnemingen in had."Met deze acquisities is Atrium Agri in één klap het grootste en meest complete tuinbouwtoeleveringscluster in de geschiedenis van de Nederlandse glastuinbouw," zo stellen oprichters Henk Verbakel, Koen Brabander en Edward Verbakel. 

"Ik denk dat er nu al geen vergelijkbaar bedrijf is in onze branche, en we zijn pas net begonnen," aldus Koen Brabander van PB Tec. Samen met Henk Verbakel (Havecon) en Edward Verbakel (VB) richtte hij in 2019 Atrium Agri op. In zeer korte tijd heeft Atrium Agri een aantal grote stappen gemaakt. Nu zijn alle bedrijven bij elkaar gevoegd, inclusief de bedrijven van de oprichters.

Als eerste is de meerderheid van het belang in PB tec overgenomen van Victus Participations en die van de overige minderheidsaandeelhouders in PB tec. Hiermee komt het bedrijf voor 100% in handen van Atrium Agri, inclusief de buitenlandse belangen van PB tec in Noord-Amerika en Australië.

Op dezelfde dag heeft Atrium Agri het volledige belang in alle Havecon bedrijven genomen en is het bedrijf tot overeenstemming gekomen voor de overname van VB Group. VB helpt onder andere de tuinbouwsector te verduurzamen door aardwarmte als toekomstige bron van energie beschikbaar te maken. Havecon werkt intensief samen met haar strategische partner Voorwinden Groep, welke ook een belang in Atrium Agri heeft genomen.

400 medewerkers, 400 miljoen omzet
Met deze harmonisatie ontstaat volgens de ondernemers 'het grootste tuinbouwtoeleveringscluster tot nu toe' met ruim 400 medewerkers en meerdere vestigingen in Nederland en het buitenland. De groepsomzet over 2021 benadert 400 miljoen euro, 'een kerngezond resultaat.' De bedrijven blijven onder eigen naam opereren.

Gestroomlijnd team
"Met de consolidatie van krachten binnen de groep zijn wij nog beter in staat om aan de toenemende vraag in de markt te voldoen," vindt Henk, die eraan toevoegt veel aandacht te gaan geven aan het bundelen van kennis. "Dat maakt ons in staat om de markt nog sneller te voorzien van de hightech oplossingen, die steeds meer aan de orde van de dag zijn. Doordat we veel vanuit een één team kunnen stroomlijnen, zijn we nog beter in staat de steeds grotere en complexere projecten efficiënt te realiseren."Voor VB betekent de overname de dat het familiebedrijf na 55 jaar niet meer in handen is van de familie Verbakel, maar samensmelt in de groep van Atrium Agri bedrijven en Edward is trots om daar deel van uit te maken. "Het is een krachtig platform van vooruitstrevende tuinbouwtoeleveranciers, waar de ambities hoog en vooruitstrevend zijn. We hebben al heel wat bereikt, maar met elkaar komen we nog verder. Vol vertrouwen werken wij samen aan de toekomst van de internationale glastuinbouw!""Heel mooi om te zien dat één visie en één doel van drie ondernemers in zo’n korte tijd gerealiseerd kan worden," vindt Koen Brabander van PB tec, die inschat dat er nu al geen vergelijkbaar bedrijf is in de branche. "En we zijn pas net begonnen. Nu het er eenmaal staat is het allemaal heel logisch, maar waarom was het er dan nog niet? Er is zo een cynische uitspraak: Ik wens je veel personeel toe. Dit is toch echt tot stand gekomen door de tomeloze inzet, passie en energie van onze teams, ons echte kapitaal. Ik kijk uit naar de ontwikkelingen die wij samen met onze partners en klanten de komende tijd gaan doormaken."

Bancaire financiering
Als financieringsvorm heeft Atrium Agri gekozen voor een bancaire financiering, mogelijk gemaakt door een gecombineerde faciliteit van Rabobank en ING. Deze financieringsfaciliteit heeft Atrium Agri in staat gesteld alle bedrijven bij elkaar te voegen, inclusief dus de bedrijven van de oprichters. Gedurende het gehele overname- en financieringsproces is het management van Atrium Agri geadviseerd en bijgestaan door het team van Maasdael Corporate Finance.

Strategische groei
De rij bedrijven in de Atrium Agri begint inmiddels indrukwekkende vormen aan te nemen. Het begon eind 2019 met een meerderheidsbelang in totaalaanbieder Bom Group. In minder dan twee jaar tijd werden nog meer meerderheidsbelangen genomen in achtereenvolgens VEK Adviesgroep, CambridgeHOK en JB Hydroponics. Daarnaast werd een exclusiviteit overeengekomen met BaOpt voor het voeren van haar klimaatsysteem in de tuinbouw en werd er onlangs nog een belang genomen in ADI (Agri Data Innovations). Dit jonge bedrijf verzamelt, analyseert en visualiseert data gegevens uit de kas en zet deze om in teelt verbeterpunten.

Rick Voet van Maasdael zegt groot respect te hebben voor de wijze waarop alle betrokken aandeelhouders hun individuele belangen ondergeschikt hebben gemaakt om op basis van onderling vertrouwen en een gedeelde visie een wereldleider in de glastuinbouw te creëren. "De overnames van Atrium Agri sluiten volledig aan bij markttrends als globalisering, turn-key oplevering, verduurzaming van de voedselketen en toenemende vraag naar hightech oplossingen, die zo kenmerkend zijn voor de glastuinbouw. Nederland kan trots zijn op dit nieuwgevormde Horti Powerhouse."

Nieuwe directie
Door de enorme groei heeft Atrium Agri een nieuwe directie benoemd bestaande uit Richard Schmit (CEO) en Joffrey Bouman (CFO), al bekend uit de PB tec gelederen, en Ruben Peeters (COO), die eerder bij Havecon werkte en al langere tijd bij Atrium Agri aan de slag is. Zij zullen de komende jaren de strategie en operationele activiteiten van de groep verder vorm gaan geven.

Voor meer informatie: 
Atrium Agri
info@atriumagri.com 
www.atriumagri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven