Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Test met natuurlijke stikstof in komkommer leerzame les over bijmengen calcium

Dit najaar is in de kassen bij komkommerteler Herman Keijzers een test gedaan met een 'standaard' USDA organic komkommerteelt. Die is vergeleken met een reguliere teelt, normaal goed voor hogere producties.

Uit de test, die 15 november is afgelopen, is gebleken dat natuurlijke stikstof van VitalFluid ingezet kan worden voor de Amerikaanse bioteelt, met als resultaat een 30-40% meerproductie in de bioteelt. De test liet ook het belang zien van de juiste calciumbron. Calcium is belangrijk om op te mengen met nitraat om een goede balans te krijgen in een mestrecept. Hierover is in deze proef nieuwe kennis opgedaan.

Proefopzet
De proef is opgezet in een kas waarbij de planten op substraat zijn geteeld en het nutriëntenwater gerecirculeerd wordt door een irrigatiesysteem met druppelaars. In de kas zijn zes proefvelden met ieder zes planten negen weken met elkaar vergeleken.

Drie proefvelden kregen een nutriëntenrecept met alleen VitalFluid Natuurlijke Stikstof als nitraatbron. De referentieproef is gevoed met traditionele nutriënten, waarbij de nitraatbron kalksalpeter was.

Eén van de uitdagingen bij de proef in de VitalFluid-velden was het op peil houden van nitraat tijdens het bijmengen van calcium. De oorspronkelijke calciumbron reageerde niet goed met het nitraat wat voor tekorten zorgde. Dit is later opgelost door het toevoegen van een alternatieve calciumbron. Deze calciumbron reageert goed met de VitalFluid Natuurlijke Stikstof.

Resultaten
De proef laat zien dat er met VitalFluid Natuurlijke Stikstof in een USDA-organic teelt vergelijkbare productieniveaus te behalen zijn ten opzichte van traditionele teelt met 'normale meststoffen'. Dit betekent 30-40% meer productie in een USDA-organic teelt.

De cijfers laten een dip zien in week 37 en 38. De oorzaak hiervan is dat de groei van de ranken is achtergebleven tijdens de productie van de stam komkommers. Dit is te wijten aan het een tekort aan nitraat in deze periode welke werd veroorzaakt door een reactie van het gebruik van een verkeerde calciumbron. Wanneer de juiste calciumbron wordt gebruikt zal deze dip niet voorkomen, zo is men bij VitalFluid overtuigd.

Voor meer informatie:
Mark van Boxtel
VitalFluid
High Tech Campus 25-5
5656 AE Eindhoven
+31 (0)85 0603 025
info@vitalfluid.nl 
www.vitalfluid.nl