Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Antalya wijken citrusboomgaarden voor dragonfruitkassen

In 2015 werd in het district Manavgat, in het Turkse Atalya een begin gemaakt met de teelt van exotische fruitsoorten. Inmiddels is het teeltareaal in deze streek gegroeid tot 2.000 hectare, waarvan 1.600 hectare kassen. Naast bananen werd er vorig jaar ook op ruim 100 hectare dragonfruit geteeld.  

Manavgat is één van de bekendste toeristenbestemmingen in Turkije en is daarom belangrijk voor de economie van het land. De telers in Manavgat gelden in Turkije als pioniers in de teelt van exotische fruitsoorten. In 2014 begonnen zij bij wijze van proef met de teelt van bananen in een kas van 2,1 hectare, inmiddels beslaat het kassenareaal dat gewijd is aan de bananenteelt al ruim 1.500 hectare. 

Naast het telen van bananen zijn de telers zich vorig jaar ook toe gaan leggen op de dragonfruitteelt. Het dragonfruitareaal, dat begin vorig jaar nog slechts 1,5 hectare telde, groeide in één jaar tijd tot 100 hectare. Telers en investeerders hebben interesse in dit gewas vanwege de goede exportmogelijkheden naar Rusland, Oekraïne, Irak, Qatar en EU-landen en de hoge prijzen van ongeveer €2,70 per kilo. Telers transformeerden hun citrus- en granaatappelboomgaarden om met de teelt van dit lucratieve en veelgevraagde gewas te kunnen starten. 

Seydi Tahsin Gungor, voorzitter van de Kamer van Koophandel in  Manavgat, legt uit dat er in de streek wordt gewerkt aan de ontwikkeling van waardevolle tuinbouwproducten. Hij voegt eraan toe dat de glastuinbouw in Manavgat de laatste vijf jaar sterk is gegroeid. Gungor: "We wijzen onze telers en investeerders op de mogelijkheden van exotisch fruit om hun teelt te diversifiëren. In het district worden al met succes bananen geteeld. Het is echter beter om niet geheel afhankelijk te zijn van de bananenteelt en op zoek te gaan naar alternatieve producten, waar dragonfruit er één van is. Dit gewas is bij uitstek geschikt voor het klimaat in Manavgat. De vraag naar dragonfruit is momenteel sterk en het fruit is hoofdzakelijk bestemd voor de export. Rusland en Hongarije nemen veel dragonfruit a, maar we exporteren ook naar Oekraïne, Qatar en Irak."

Volkan Simsek, die een deel van zijn sinaasappelboomgaarden rooide om er een dragonfruitkas te bouwen, zegt er het volgende over: "We hebben eerst grondig onderzoek gedaan naar de teeltvoorwaarden en marketingmogelijkheden en zagen dat ons plan potentie had. We plantten een proefperceel aan en waren tevreden over het product. Vervolgens begonnen we met de teelt in een kassencomplex van 6.070m2. We telen vijf rassen dragonfruit, zowel rode als witte. De buitenlandse vraag naar dit product is sterk."

De vader van Simsek, legt uit dat dragonfruit een gewas is dat in heel het Middellandse Zeegebied kan worden geteeld. In de kassen van de familie Simsek worden jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 stuks geteeld, waarmee een inkomen van ongeveer €10.637 wordt gegenereerd. Simsek benadrukt dat het vermarkten weinig problemen oplevert en het fruit naar vele landen wordt geëxporteerd. 

Bron: Gun Haber

Publicatiedatum: